Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megünnepelték Európa napját

2016.05.09.

Május 9-e, az Európa-napi program keretében, amelyet Szabadka Várossal és az EU Info Központjával együttműködve szervezett a Helyi Demokrácia-központ, a Szabadság téren a polgároknak az Európai Unióról, intézményeiről, a tagállamokról, Szerbia csatlakozási folyamatának az alakulásáról való jobb tájékoztatása érdekében felállítottak egy tájékoztató pultot az EU-val kapcsolatos hasznos publikációk terjesztésére.

10128_1.jpg

Silvija Patarčić, a Helyi Demokrácia-központ koordinátora elmondta, hogy a rendezvénnyel a Helyi Demokrácia-központ szeretne hozzájárulni az EU által Szerbiának nyújtott támogatás 15- évfordulójáról.

– 2001 óta Szerbia több mint 3 milliárd eurónyi térítésmentes támogatást kapott az EU előcsatlakozási alapjaitól. Ezáltal, az első projektek megvalósítása óta az Európai Unió lett Szerbia legnagyobb partnere és donátora a fejlesztés és a különböző reformok terén, amelyek eredményei városunkban is láthatók.  Az IPA II program keretében, amely 2020-ig lesz hatályban, megtörténtek az új kiírások – mondta Silvija Patarčić.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere szerint Szerbia és polgárai is az európai népek családjához tartozik, s hogy államunk és az egész térség perspektívája az Európai Unióban van. Mint mondta, Szabadka a kevés önkormányzatok egyike, amelyek eredményesek voltak az EU alapok eszközeinek a felhasználásában.

– A jelenlegi aktualitások közül kiemelendő, hogy Szabadka Város 20 millió euró térítésmentes támogatást hívott le a regionális hulladéklerakó építésére, korábban pedig ugyancsak térítésmentes támogatást kapott a szennyvíztisztító, az Ásotthalom-Királyhalom közti út és határátkelő, valamint a Bajmok-Bácsalmás közti út kiépítésére. Nemrégiben a Németország és Szerbia közötti pénzügyi együttműködés keretében – amelyet a német kormány folytat a KfW fejlesztési bankon keresztül, a Palicsi-tó és a Ludasi tó biodiverzitásának a megőrzésére 6,5 millió eurót vettünk igénybe – emelte ki Maglai Jenő.

A polgármester egyúttal reményét fejezte ki, hogy Szabadka Városa a jövőben is eredményes lesz a térítésmentes eszközök felhasználásában olyan projektek megvalósítása érdekében, amelyek létfontosságúak a polgárok számára az infrastruktúra, a környezetvédelem, az oktatás és a műemlékvédelem terén.

10128_2.jpg