Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Hírek

Sajtótájékoztató az AIDS-ben elhunytak nemzetközi emléknapja kapcsán

2016.05.11.

Szerbiában 2016. május 15-én az AIDS-ben elhunytak emléknapján Kapcsolódj be, ismerd meg, erősítsd meg mottó jegyében immár 13. alkalommal rendeznek programokat a HIV fertőzés elleni világméretű megmozdulások keretében. A világ országainak többségében május harmadik vasárnapján 1983 óta emlékeznek meg az áldozatokról. Az AIDS-ben elhunytakról való megemlékezés nemzetközi napja globális esemény azok szervezésében, akik választ keresnek a HIV fertőzésre, beleértve a HIV-vel fertőzött és AIDS-es betegeket is. Ez az AIDS-ben elhunytakról való megemlékezés napja, amely a HIV-fertőzöttekkel való szolidaritást jelzi, bővíteni kívánja az ismereteket, csökkenteni az ellenérzéseket és a hátrányos megkülönböztetést, reményt adni az új generációknak.

 10132_1.jpg

A becslések szerint jelenleg Szerbiában az emberi immunhiány vírusával (HIV-vel) fertőzött mintegy 3000 beteg közül minden harmadik nem is tudja, hogy a fertőzöttek közé tartozik. A járvány kezdete (1985) óta 2015 végéig hazánkban 3.312 HIV-vel fertőzött személyről tudnak, közülük mintegy ezren AIDS-ben (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) hunytak el. A hivatalos adatok szerint jelenleg Szerbiában mintegy 2.300 HIV fertőzött él. 2015-ben az előző évinél 37 százalékkal több új beteget fedeztek fel (178 az előző évi 130-hoz képest). Ez éves szinten 1987 óta a legnagyobb számú újonnan nyilvántartásba vett beteg. A becslések szerint Szerbiában még mintegy 1.100-an nem tudják, hogy megfertőzte őket a HIV.

Dr. Dragica Kovačević Berić, a Közegészségügyi Intézet megelőzési és betegség-ellenőrzési részlegének vezetője a Városháza Média Központjában megtartott mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a járvány kezdete ót az Észak-bácskai Közigazgatási Körzetben 61 fertőzött személyt vettek nyilvántartásba, közülük 34-en betegedtek meg és 12-en haltak meg.

– Csak tavaly hét új fertőzöttet vettünk nyilvántartásba, és 165 tesztet végeztünk. A fertőzöttek döntő többségét, 87 százalékát férfiak alkotják. A ténylegesen fertőzöttek száma nem ismert, mivel továbbra is alacsony a HIV-tesztet végzők száma – emelte ki dr. Dragica Kovačević Berić.

Az utóbbi időben a szerb állam minden hatalmi szinten erőteljesen támaszkodik a civil szervezetek segítségére, amelyek a HIV/AIDS kérdéskörével foglalkoznak - hangsúlyozta Milimir Vujadinović, a Városi Tanács szociálisvédelemért felelős tagja, aki  elmondta, hogy Szabadka Városa tevékeny részt vállal a HIV-fertőzések megelőzésére irányuló programokban, és folyamatosan támogatja a Stav+ szabadkai egyesület tevékenységét, emellett pedig anyagiakkal segíti a szervezet projektjeinek a megvalósítását.

– Szabadka Város tavaly a Stav+ egyesület projektjeire 120.000 dinárt biztosított. Az önkormányzat valószínűleg 2016-ban is támogatja majd az egyesület munkáját, illetve bizonyos eszközöket fordít annak az európai projektnek a megvalósítására, amelybe a Stav+ egyesület révén Szabadka is bekapcsolódik. Ez pedig azoknak a szolgáltatásoknak a szabványosítása, amelyeket a HIV-fertőzötteknek illetve AIDS-es betegeknek nyújtanak – mondta Milimir Vujadinović.

A Stav+ egyesület felkért minden érdeklődőt, hogy vegyen részt az AIDS-ben elhunytak emléknapján megrendezésre kerülő programban, amelyet a világméretű megmozdulások keretében rendeznek Szabadkán 2016. május 15-én 19 órai kezdettel a Városháza díszbejárata előtti téren. Rossz idő esetén a rendezvényre a szabadkai Galleria Hotel átriumában kerül sor. Az emléknapi program megvalósításába bekapcsolódnak Szabadka Város Ifjúsági Irodájának és a szabadkai Vöröskeresztnek az aktivistái is.