Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Oktatási hírek

Újvidéken megtartották az „EUROBOT 2016” robotika versenyt

2016.04.25.

2016. április 22-én és 23-án robotika versenyt tartottak Újvidéken. A megmérettetésen 19 hazai, egy francia és két angol csapat vett részt. A résztvevők között volt a szabadkai Team Axis csapat is, melyet az önkormányzat alkalmi pólókkal és baseball sapkákkal támogatott. A csapat egyik tagja volt Lazar Vukasović is, aki a Műszaki Tudományok Karának negyedéves hallgatója, aki csapatával tavaly a 9. helyezést érte el Európában, az idén pedig az anyagi nehézségek ellenére is hatodikak lettek.

10135_1.jpg

Az idei versenyen a robotok azt a feladatot kapták, hogy elszállítsák a homokot arra a helyre, ahol a homokvár épül, összegyűjtsék a kagylókat, minél több halacskát fogjanak ki és mindezt meghatározott helyen rakják le. A versenyt az a robot nyerte meg, amely a 90 másodpercig tartó meccs alatt több feladatot teljesített és ezzel több pontot szerzett. Fontos elmondani, hogy a robotok energiaellátása és mozgása teljes mértékben önálló volt, a startot követően a feladatokat és a felmerülő helyzeteket maguk végezték illetve oldották meg.

A megmérettetés egy 2x3 méteres asztalon folyt, amit a szervezők úgy rendeztek be, mint egy tengerparti strandot.

Ahhoz, hogy részt vegyenek a versenyen, a robotoknak először egy tüzetes műszaki vizsgálaton, úgynevezett homologizációs eljáráson kellett átesniük.

Szabadka Város Önkormányzata támogatja a tehetséges hallgatókat és ösztönözni szeretné a technológia és robotika fejlődését, ezért lehetőséget biztosít majd arra, hogy a robotot Szabadkán is bemutassák, a nemzetközi és regionális gazdasági vásáron. A bemutató pontos időpontját a későbbiekben fogják kitűzni.

10135_2.jpg