Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Felavatták a Szentháromság-szobrot

2016.05.22.

Ma ünnepélyesen felavatták a felújított Szentháromság-szobrot. A szoboregyüttest monsignore Stjepan Beretić, az Ávilai Szent Teréz Székesegyház plébánosa szentelte újra. A Köztársaság-téri ünnepségen jelen volt dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára is.

10152_1.jpg

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere ünnepi beszédében kiemelte, hogy az emlékmű, amelyet Vojnity Máté adományozott a városnak, Szabadka lakosságának összefogását példázza abban a korban, amikor a polgárok kézi erővel töltötték fel a város mocsaras részeit.

- Itt állunk a szobor előtt és tisztelettel hajtunk fejet ezen összefogás előtt, amely mindmáig megmaradt Szabadka polgárainak lelkületében. Szabadka fejlődése sohasem állt le, mindig épült és átalakult a város. Sajnos az emlékművet 1964-ben egy akkori politikai döntés nyomán, a közvélemény megkérdezése nélkül helyezték át az Ávilai Szent Teréz Székesegyház mellé. A Szentháromság eredeti helyére történő visszaállítása történelmi pillanat. Ez az emlékmű, amely Szabadka egyik jelképe, emlékeztessen bennünket minden egyes pillanatban arra, hogy a rombolás helyett építsük közösségünket, közös erővel, így járulva hozzá multikulturális városunk jobbá tételéhez és felemelkedéséhez - hangsúlyozta Maglai Jenő.

Adjon ez az emlékmű újból erőt, hogy összefogjunk, hogy együtt tevékenykedjünk - mondta Maglai Jenő polgármester, majd hozzátette: A szebb jövő jelképeként mindannyian együtt kell, hogy őrizzük ezt az emlékművet.

- A Szentháromság-szobor keresztény szimbólum. Kívánom, hogy az életben három isteni tulajdonság vezérelje önöket: a hit, a remény és Szabadka minden polgára iránti szeretet - mondta Maglai Jenő.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke idézte Lovas Ildikó szabadkai írónő szavait, aki kezdeményezte ezt a jelentős vállalkozást.

10152_2.jpg

- „A Szentháromság-szobor az Európához való tartozás szimbóluma, egy olyan értékrend vállalása, amely az elfogadást, befogadást, megértést hangsúlyozza, nem pedig a kirekesztést.“ – mondta többek között Hajnal Jenő.

A Szentháromság-szobrot 1815-ben eredetileg a Városháza előtt állították fel az akkori Piacz téren a zombori Salzer Károly kőfaragó tervei alapján. A Szentháromság-szobrot 1964-ben helyezték át az Ávilai Szent Teréz Székesegyház és a Szabadkai Püspökség épülete közötti téren, s ott állt 2015 decemberéig.

A szobor áthelyezésére a Szabadkai Püspökség jóváhagyásával került sor, a magyar Kormány támogatásával, amelyet a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül valósított meg az önkormányzattal együttműködésben, Biacsi Karolina okleveles szobrász és restaurátor művészi és szakmai munkájának az eredményeként.