Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bajmokon folyamatban van a csatornahálózat rendezése

2016.05.26.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere ma Bajmokon bejárta az egykori Kendergyár melletti csatorna iszaptalanítási munkálatait valamint a párhuzamos csatorna építését, ami Szabadka Városnak a mezőgazdasági területek 2015. évi lecsapolási programja keretében zajlik Királyhalom, Bajmok, Györgyén, Nagyfény, Palics, Óváros és Tavankút kataszteri községek területén.

10170_2.jpg

A párhuzamos csatorna és a mikroakkumuláció rendezésével olyan vízmennyiség tárolása válik lehetővé, amely feltételeket teremt a terület idegenforgalmi, sportüdülési használatához – mondta újságírók előtt Maglai Jenő polgármester, majd hozzátette, hogy ezáltal a csapadékvizek visszatartásával gazdálkodásra alkalmas erőforrás jön létre.                          

Szerintem ez szép példája annak, hogyan lehet egy évtizedekig elhanyagolt területet rendezni, hogy az egy kis kikapcsolódási lehetőséget nyújtson Bajmok lakosainak. Másfelől, a vidék sporthorgászai is színvonalasabb horgászterületet kapnak. A csatornából kiemelt iszapot a régi téglagyár helyére szállítják, így az az elkövetkező időszakban várhatóan növénytermesztési célokra is alkalmas lesz.

Borislav Petrović, a bajmoki helyi közösség Közgyűlésének elnöke szerint a kialakított tavakat gazdálkodásra valamelyik sporthorgász-egyesületnek kellene átadni.

– A létrehozott tavak fenntartása érdekében módot találunk arra, hogy azokat pályázati úton bízzuk rá a sporthorgász-egyesületekre, amelyekkel jó az együttműködésünk. A projekt befejezése után Bajmokon igazi kirándulóhely és sétány jön létre. Remélem, hogy a polgárok is tudatában lesznek annak, hogy mennyire fontos ennek a természeti erőforrásnak a megőrzése – mondta Borislav Petrović.

A mezőgazdasági területek vízelvezetését szolgáló csatornahálózat rendezési munkálataira Szabadka Város, illetve a királyhalmi, bajmoki, györgyéni, nagyfényi, palicsi, óvárosi és tavankúti kataszteri községek területén a Tartományi Mezőgazdasági, Vízügyi és Erdészeti Titkárság és Szabadka Városa a Titkárság által kiírt pályázat útján összesen 49.858.166,67 dinárt biztosít (áfával együtt). Ebből a Titkárság 29.914.900 dinárt folyósít (az eszközök 60 százalékát), Szabadka Város pedig a fennmaradó 40 százalékot, vagyis 19.943.266,67 dinárt.

Az egykori kendergyár mellett megépített medencén kívül a meglevő kis víztározót is rendezik, azaz még egy 50 x 60 méteres, 2,25 m mély medencét hoznak létre.  Az iszaptalanítás jelenleg a párhuzamos kanálison folyik, ennek keretében pedig két medencét alakítanak ki, összesen 350 méter hosszan. Ezeknek a medencéknek a vízmélysége eléri a 3,25 métert, az alján 10, a vízfelszínen pedig mintegy 23 méter szélesek lesznek.

A bajmoki és a párhuzamos kanális iszaptalanítására, a két (már befejezett) áteresztő zsilip építésére összesen 10.238.415,21 dinárt (áfa nélkül) irányoztak elő. A munkálatokat várhatóan június közepén fejezik be.

10170_3.jpg