Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartotta alakuló ülését a Városi Képviselő-testület

2016.06.02.

A Városháza Dísztermében megtartották Szabadka Város képviselő-testületének alakuló ülését, amelyen három pont szerepelt a napirenden: a tanácsnokok megbízatásának megerősítése (hitelesítése), a Városi Képviselő-testület elnökének megválasztása és a Városi Képviselő-testület titkárának a kinevezése. Szabadka Város Képviselő-testületének elnökévé Bunford Tivadart, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) Városi Bizottságának elnökét választották meg, míg a Városi Képviselő-testület titkárává Ladóczki Gyulát (VMSZ) nevezték ki.

10188_1.jpg

A tanácsnokok megbízatásának megerősítésével (a Mandátumhitelesítő Bizottság tagjainak megválasztása, a Mandátumhitelesítő Bizottság jelentésének elfogadása, a mandátumok megerősítéséről szóló rendelet meghozatala, valamint az ünnepélyes fogadalomtétel) zárult az első napirendi pont, s gyakorlatilag ettől a pillanattól kezdve számítódik az új összetételű testület tanácsnokainak a megbízatási ideje.

A Vajdasági Magyar Szövetség tanácsnoki csoportjának elnöke, Nágel János bevezetőjében a VMSZ nevében javasolta, hogy Szabadka Város Képviselő-testületének elnökévé Bunford Tivadar tanácsnokot válasszák meg. A titkos szavazást és a szavazatok megszámlálását követően Kerekes László tanácsnok (VMSZ), a szavazatszedő bizottság elnöke közölte: 63 tanácsnok szavazott, négy szavazólap felhasználatlan maradt. Bunford Tivadarnak, a Városi Képviselő-testület elnökévé való megválasztására 43 tanácsnok szavazott, húszan pedig ellene. Érvénytelen szavazólap nem volt.  

Első felszólalásában Bunford Tivadar kiemelte, hogy minden szabadkai Képviselő-testületének az elnöke kíván lenni, s hogy a biztos munkahely mellett a szabadkaiaknak rendelkezniük kell megfelelő egészségbiztosítással, elfogadható kommunális infrastruktúrával és biztonságos mindennapokkal.

– Ahhoz, hogy a szabadkaiak büszkék legyenek városukra, őriznünk és ápolnunk kell Szabadka történelmi központját, Palicsnak pedig vissza kell adnunk régi fényét. Hiszek a szabadkaiakban, hiszem, hogy szorgalmuknak köszönhetően megkezdhetjük közös céljaink megvalósítását. Nem pótolhatjuk azonnal azt, ami évekig nem lett elvégezve, de úgy vélem, hogy mi politikusok, munkáltatók, dolgozók, tanulók, nyugdíjasok, vállalkozók, mindenki legjobb tudásához mérten együttesen sikeresek lehetünk.  Szabadkánk jövője attól függ, hogy tudjuk-e, képesek leszünk-e együtt gondolkodni és alkotni a közös célok elérése, a szabadkai polgárok jóléte érdekében – hangsúlyozta Bunford Tivadar.

A Városi Képviselő-testület elnökének, Bunford Tivadarnak a javaslatára Szabadka Város Képviselő-testületének a titkárává szavazattöbbséggel Ladóczki Gyulát (VMSZ) nevezték ki: 45 mellette, 15 ellene szavazattal és egy tartózkodással. Ladóczki Gyula korábban már betöltötte ezt a tisztséget 2012. július 10-től 2014. március 21-ig.

Szabadka Város Képviselő-testületének 67 tanácsnoka van. Az új összetételű testületben 31 tanácsnoka van az Aleksandar Vučić – Szerbia győzedelmeskedik pártlistának. A Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István lista 11 tanácsnoki helyet szerzett, és ugyancsak 11 tanácsnoka van a Mozgalom a polgári Szabadkáért – Maglai Jenő nevet viselő listának. A Demokrata Párt Igazságos Szabadkáért nevű koalíciója (VHDSZ,   az LDP és az Új Párt) 7 tanácsnoki hellyel rendelkezik. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga – Nenad Čanak, Szociáldemokrata Párt – Boris Tadić, Zöld Ökológiai Párt – Zöldek listáról 4 tanácsnok került a testületbe. Rajtuk kívül egy-egy tanácsnoka van a Bácskai Bunyevácok Szövetsége – Mirko Bajić, az Orosz Párt – Igor Petrov és a Vajdasági Tolerancia pártlistának.

Az alakuló ülést a törvény értelmében Ilija Maravić, Szabadka Város korábbi összetételű Képviselő-testületének az elnöke hívta össze, az ülést pedig az új összetételű testület korelnöke, Nikola Milićević (SZHP) vezette.

Ezzel megalakult a Városi Képviselő-testület és mostantól számítódik az egy hónapos törvényes határidő a végrehajtó hatalom megalakulására, vagyis a polgármester és a Városi Tanács tagjainak a megválasztására.