Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megújult a Zsinagóga északi homlokzata is

2016.06.03.

Maglai Jenő Szabadka Város polgármestere ma megtekintette a Zsinagógát, amelyen befejeződtek a felújítási munkálatok az utolsó, leginkább szembeötlő északi homlokzaton is. Ebből az alkalomból elmondta, hogy a Zsinagóga négy homlokzatának és a tetőszerkezetnek a felújítására több mint 40 millió dinárt költöttek, a magyar Kormány pedig az épület belsejének a felújítására pedig 1,6 millió eurót különített el. A polgármester véleménye szerint két éven belül teljes egészében elkészülnek a szabadkai Zsinagóga felújításával.

10195_1.jpg

– Számomra rendkívül fontos, hogy a Zsinagóga esetében elvégeztük azt, amit két évvel ezelőtt megígértünk. Három évtizednyi várakozás után végre befejeződött ennek a rendkívül értékes műemléknek a külső felújítása.  A Zsinagóga visszanyerte eredeti fényét. Az egész tér így sokkal szebb lett. A kivitelezők és a munkálatokat felügyelő szakemberek véleménye szerint a Zsinagógának az elkövetkező 50 évben így kellene kinéznie – hangsúlyozta Maglai Jenő.

A Zsinagóga fenntartásáról a Városi Múzeum fog gondoskodni – mondta a polgármester, majd hozzátette: elkészültek a belső felújítási munkálatok tervei, a munkálatoknak pedig ősszel kellene elkezdődniük.

A Zsinagóga északnyugati homlokzata felújításának és értéknövelő fenntartásának a munkálatairól 2015. november 17-én a Városházán írták alá a közbeszerzési szerződést. A szerződést Maglai Jenő, Szabadka polgármestere és a szabadkai Expres-servis vállalat (a kivitelező) felhatalmazott képviselői, a zombori Stanišić Vitrázsműterem, valamint a szabadkai Tim Vasilić és Yumol (az ajánlattevők csoportjának többi tagja) képviselője látta el kézjegyével.

A leszerződött munkálatok értéke áfával együtt 11.116.344 dinár. A Zsinagóga északnyugati homlokzatának a felújítására és értéknövelő karbantartására a pénzt Szabadka Város költségvetéséből biztosították.

10195_2.jpg