Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megemlékezés a zsidók deportálásának 72. évfordulójáról

2016.06.16.

A szabadkai zsidók deportálásának 72. évfordulóján a Zsinagóga udvarában álló emlékmű és az egykori gettó helyén, a mai Papp Pál utcában állított emlékmű megkoszorúzásával valamint a Zsinagógában megrendezett alkalmi műsorral emlékeztek arra a 4.000 zsidóra, akik a II. világháború során vesztek oda a fasiszta haláltáborokban. A szabadkai zsidókat 1944. június 16-án szállították tranzit-táborokba, majd onnan Auschwitzbe és más európai koncentrációs táborokba.

10221_1.jpg

Maglai Jenő polgármester ebből az alkalomból elmondta, hogy az egykor népes, húszezres bácskai zsidó közösségből Szabadkán mintegy 4000-en éltek, akik a város szellemi, kulturális és gazdasági életének alapjait alkották.

– Ma már sajnos kis lélekszámú a zsidó közösség, de kitartásának és összetartozásának köszönhetően ma is jelentős szerepet tölt be városunk életében. A zsidó közösség által elszenvedett borzalmaknak és igazságtalanságoknak elrettentő példaként és figyelmeztetésként kellene szolgálniuk mindannyiunk, és az egész világ számára, hogy szembe kell néznünk ezekkel a történésekkel, s nem szabad megengednünk, hogy valami hasonló bármikor is megismétlődjön – hangsúlyozta Maglai Jenő.

A szabadkai Zsidó Hitközség nevében szólva Asher Ostrin jeruzsálemi rabbi, a legnagyobb zsidó jótékonysági szervezet, a JDC végrehajtó igazgatója elmondta, hogy ma mindazokra emlékezünk, akiket 1944. június 16-án csak azért deportáltak Szabadkáról, mert zsidók voltak.

– Azon a napon ebben a városban megszűnt az élet a zsidók számára. Elhurcolták a rabbikat, a tanítókat, a tanulókat, szüleiket, mindenkit, aki zsidó volt. Ezekben a pillanatokban, amikor az áldozatokra emlékezünk, meg kell említenünk azokat is, akik most itt vannak velünk, akik továbbra is élnek és dolgoznak, dacolva a természet törvényeivel. Mi, az egész világ zsidói önökkel vagyunk, s elismerésünket fejezzük ki ma a zsidók szabadkai kis közösségének – mondta Asher Ostrin.

A Zsinagóga udvarában álló emlékművön dr. Pintér Attila magyar nagykövet és dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja, Cherry Daniels, az USA belgrádi nagykövetségének politikai tanácsosa, Vajdaság AT Képviselőházának Pásztor István elnök vezette küldöttsége, az észak-bácskai Adminisztratív Körzet vezetője Dragi Vučković, Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a szabadkai Nyugdíjas Egyesület és a Szerbiai Kommunisták – szabadkai Tito Központ küldöttsége helyezte el a kegyelet virágait, de koszorúzott még az eszéki,  a nagybecskereki, az újvidéki, a nagykikindai és a szabadkai zsidó hitközségek küldöttsége is.

10221_2.jpg

Az egykori gettó helyén felállított emlékművön Szabadka Város nevében Tomislav Veljković alpolgármester és Blaško Stantić, a Városi Tanács oktatásért felelős tagja helyezte el koszorút.