Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Tízéves a Polgári Jogvédő Iroda

2016.06.17.

– A Polgári Jogvédő Iroda 2006. június 16-án kezdte meg munkáját.  Szerényen – az ombudsman és a technikai titkárnő az Új Városháza VII. emeletén. A médiafigyelemnek és a polgárok érdeklődésének köszönhetően már az első évben több mint 500 ügyfelünk volt, emiatt 2007-ben az Iroda személyzete még két helyettessel bővült és a Városháza I. emeletére költözött át. Az Irodának jelenleg öt alkalmazottja van – nyilatkozta a Városháza Média Központjában megtartott mai sajtótájékoztatón Zlatko Marosiuk, Szabadka Város ombudsmanja.

10223_2.jpg

Elmondta, hogy a Polgári Jogvédő Iroda az elmúlt 10 év alatt felismerhető intézménnyé vált, amely megőrizte függetlenségét és önállóságát. Az autoritás válságának idején nem könnyű Szerbia jogrendjének egy új, sajátos intézményében dolgozni, amely nem kötelező érvényű okiratokat hoz, amely nem szankcionál, s amelynek célja – segíteni a polgároknak.

– Az Iroda munkája több részre oszlik: a közigazgatási szervek és közvállalatok munkájára beérkezett panaszok kivizsgálására, az ügyfélfogadásra, a polgárok jogvédelmét szolgáló beadványok feldolgozására. Minden ügyet szabályszerűen nyilvántartásba veszünk, s ez alapján mondhatom, hogy 2015. december 31-ig 15.000, a mai napig pedig több mint 16.000 ügyet dolgoztunk fel – mondta Marosiuk.

Az Iroda munkája a panaszok vezetésén, nyomozáson, a különböző szervek megnyilvánulásán, sőt, még szakértésen keresztül is zajlik, és hozzátette, hogy azokban az ügyekben, amelyekben az Iroda úgy vélte, hogy véleményt, ajánlást kellene megfogalmazni, minden közigazgatási szerv és közvállalat elfogadta és végre is hajtotta, egy esetet kivéve (a Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezetét érintő ügyben), amelynek a megoldása nagy anyagi ráfordítást igényel.

– Az Iroda rendes munkájának része az ingyenes jogi képviselet ellátása, amelynek keretében a szabadkai Ügyvédi Kamara nyújt térítésmentes szolgáltatást, illetve a peremvárosi helyi közösségekben nyújtott szolgáltatás. 2015 óta a munkához tartozik a közvetítés, a mediáció népszerűsítése és alkalmazása. Az Irodának most már három képzett közvetítője van. Egyikük az ügyfélfogadásban dolgozik, azonnal felismeri a közvetítésre alkalmas ügyeket, s ezt javasolja is az ügyfeleknek - emelte ki Zlatko Marosiuk.

Szavai szerint eddig 865 panasz és 15.150 beadvány érkezett a jogvédő irodához. Az egyedi ügyek közül legsikeresebbnek emelte ki az egykori Szerb Legfelsőbb Bíróság állásfoglalásának a módosítását a végkielégítésről való lemondással kapcsolatos kötelező nyilatkozat-adásról, amit azután egész Szerbia területén alkalmaztak a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatban, továbbá végkielégítés biztosítása a kormányprogramból a November 29-e 200 dolgozójának, a Svetozar Marković Gimnáziumban a tanulói mediációs tréning és Palicson kártérítés megfizettetése a 10-es közúti közlekedési folyosón dolgozó építővállalatoktól.  

– Véleményem szerint az ügyek megoldásában 65-70 százalékos sikert értünk el. Az összes helyi jogvédő iroda közül a legjobb a felszereltségünk, az EBESZ egyik 2013-as felmérése szerint pedig a miénk a legjobban szervezett helyi ombudsmani iroda - hangsúlyozta Zlatko Marosiuk.