Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Aláírták a megállapodást Szerbia és Horvátország viszonyairól

2016.06.20.

Aleksandar Vučić, a Szerb Köztársaság kormányfője és Kolinda Grabar-Kitarović, a Horvát Köztársaság államfője ma Szabadkán aláírták a Szerbia és Horvátország viszonyainak az előmozdításáról és a nyitott kérdések megoldásáról szóló hatpontos megállapodást.

10228_1.jpg

Aleksandar Vučić kormányfő a megállapodás aláírását követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a találkozót több hónapos előkészületek előzték meg, mivel szerette volna, ha tartalmas megbeszéléseket folytatnának, amelyek után szebb jövőt biztosító lépések következnének, s nem szerette volna, hogy ez is a korábbi eredménytelen megállapodások sorsára jusson.

– Eredményes, tartalmas, konstruktív, nem könnyű megbeszéléseket folytattunk minden témáról és problémáról, amelyekkel a horvátországi szerbek és a szerbiai horvátok találják magukat szemben – mondta a kormányfő.  

Vučić hangsúlyozta, hogy nem üres beszélgetés folyt, s hogy a tárgyalásokat nem a választópolgároknak szánták.

– A migránsok és a terrorizmus elleni küzdelem kérdésében együttesen lépünk fel az EU és a világ felé. Ma nem említettük az európai integrációs folyamatokat, da mi támogatjuk Horvátországot az EU-ban, és köszönjük, amikor ők támogatják a mi országunkat. Nem üres beszélgetés folyt. Számunkra nem volt fontos, hogy milyennek látszunk választópolgáraink előtt, hanem stratégiai, lényegi kérdésekkel foglalkoztunk, amelyek előmozdítják népeink életét. A szerbek és a horvátok képezik a régió stabilitásának a gerincét – hangsúlyozta Vučić kormányfő, majd hozzátette, hogy az eredmények egy hónap múlva már észrevehetőek lesznek, s látható előrehaladás következik be a szerbiai horvát közösség életminőségében.

Azt üzente, hogy célunk magunk mögött hagyni a gyűlölködést.

– Mindkét oldalról lesznek negatív egyéni megnyilatkozások. Senki sem mondja, hogy mától a horvátok és a szerbek szeretik egymást. De világos és szilárd politikai szándékunk javítani a viszonyokat. Hogy konkrét dolgokat tegyünk a horvátországi szerbekért és a szerbiai horvátokért. Hogy megoldjuk a határvitát, ha nem megállapodás útján, akkor a nemzetközi igazságügyi szervek előtt.  Senkinek sincsenek többé területi igényei s szeretnénk békében építeni a tolerancia légkörét – mondta a szerb kormányfő.

Kolinda Grabar-Kitarović elmondta, hogy a találkozóra nem azért került sor, mert azt valaki elvárta volna tőlük, hanem mert mi magunk döntöttünk így. Elvárásai szerint az aláírt megállapodás a két ország viszonyait terhelő összes kérdés megoldásához vezet.

– Sajnos az előző években kevés történt a konkrét kérdések megoldása érdekében, a kisebbségi kérdésektől kezdve egészen az eltűntekig. Kötelezettséget vállalok, hogy személyesen járok el a horvátországi szerb közösség életének a javításáért. Úgyszintén, az eltűntek családjainak joguk van ahhoz, hogy lezárjuk a múlt egy sötét időszakát, amely még mindig terhet jelent a számukra – hangsúlyozta Grabad-Kotarović horvát államfő, aki megismételte: országa az Európai Unióban kívánja látni Szerbiát.

– Nem áll szándékunkban blokkolni Szerbiát. EU-s tagságuk a béke, a stabilitás és az előrehaladás felé vezető legjobb út. Ha nézeteltérések keletkeznek, igyekszünk azokat kétoldalúan megoldani.  Nem szeretnénk az EU-ba vinni problémáinkat, hanem a megoldás része kívánunk lenni – mondta Grabar-Kitarović.

Vučić kormányfő és a horvát államfő a dunai hídon találkoztat, az erdődi határzónában, a Bogojevo-Erdőd határátkelőnél, majd ellátogattak a horvátországi Dályába és megbeszélést folytattak a horvátországi szerbek képviselőivel.

Vučićot és Grabar-Kitarovićot Dályán sóval és kenyérrel fogadták. A két politikus ezután meglátogatta Milutin Milanković neves szerb tudós szülőházát, megtekintették az állandó kiállítást, Milanković planetáriumának a modelljeit, majd bejegyezték nevüket az emlékkönyvbe.

Dályán leleplezték a nagy tudós mellszobrát, majd Milutin Milanković szülőházában találkoztak a szerb kisebbség képviselőivel, akiket a horvát Szábor képviselője, Milorad Pupovac vezetett.

Ezt követően Vučić és Grabar-Kitarović Szerbiába érkezett és a Szabadka melletti Alsótavankútra látogattak, ahol tapssal fogadták őket. Ezután megtekintették a szalmaképkészítők  galériáját, megtekintették a bunyevác dalok fesztiválja egyesületének és a Bodrog királynője kórusnak az alkalmi műsorát.

A Matija Gubec Horvát Művelődési Egyesület helyiségeiben megbeszélést tartottak a Szerbiában élő horvát nemzeti kisebbség képviselőivel.

10228_2.jpg