Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Palicsi- és a Ludasi tó környékének ökoturizmusa és környezetvédelme

2016.06.20.

A palicsi Öko-központban megtartották az első, képzést szolgáló műhelymunkát A Palicsi- és a Ludasi tó környéke ökoturizmusának és környezetvédelmének népszerűsítése elnevezésű projekt keretében.   A projekt célja előmozdítani az ökoturizmust és a természetes erőforrások fenntartható fejlődését szolgáló mechanizmusokat a vidékfejlesztés érdekében, illetve Szabadka Város területén feltételeket teremteni az ökoturizmus és a vállalkozások fejlesztéséhez a környezetvédelmi elvek tiszteletben tartása mellett. A projekt tervezett időtartama 9 hónap, mégpedig 2016. április elsejétől 2016. december 31-ig. A projekt tervezett költségvetése 7.450.000 dinár.

10231_1.jpg

A Palicsi- és a Ludasi tó környéke ökoturizmusának és környezetvédelmének népszerűsítése elnevezésű projektet úgy állították össze, hogy Szabadka Város területén a környezetvédelmi elvek tiszteletben tartásával egyidejűleg az ökoturizmus révén hozzájáruljon a helyi gazdaság fejlődéséhez.  A projekt felöleli a Szabadkai Homokvidék Tájvédelmi Területet, a Ludasi Tó Különleges Természeti Rezervátumot, továbbá Szabadka Város, a Palics Természeti Park és Tavankút területét.

A projekt támogatást nyújt Szabadka Város Gazdasági Titkársága számára a Szabadka Város 2014 – 2020 közötti időszakra vonatkozó mezőgazdaság- és vidékfejlesztési stratégiájának a megvalósításában, mégpedig az ökoturizmus és a környezetvédelem fejlesztésének a támogatásával a Szabadkai Homokvidék TT és a Ludasi tó KTR területén.

A projektnek hat eleme van: márkanevek, a turisztikai termékek és fogadóhelyek népszerűsítése és értékesítése, a vidékfejlesztést szolgáló helyi kapacitások fejlesztése, a vállalkozás-fejlesztés támogatása, a környezetvédelmi intézkedések előmozdítása, az infrastruktúra kiépítése és a projekt fenntarthatóságának a biztosítása.  

A projektet a Turizmus-kutatási és Tanulmányi Központ valósítja meg a helyi önkormányzati szervekkel, Szabadka Város Helyi Gazdaságfejlesztési Irodájával együttműködve (Szabadka Város Turisztikai Szervezetének és a Palics-Éudas KV koordinációja mellett). Emellett együttműködnek a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztériummal,   a német technikai együttműködési ügynökséggel (GIZ) valamint a magánvállalatokkal is, a tevékenységeket pedig támogatja a Természetvédelmi Világalap és a Dunai Kompetencia Központ.