Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A felelősségteljes munka látható eredményekkel járt

2016.06.21.

– Úgy vélem, hogy az elmúlt két évben, az egyes emberekre és szakmaiságukra elhangzott bírálatok ellenére sikerült felelősségteljes munkát végeznünk, jó gazda módjára viselkedtünk, s hogy láthatóak az elvégzett munkánk eredményei – mondta Maglai Jenő Szabadka Város polgármestere a Városháza Média Központjában tartott sajtótájékoztatóján, amelyen ismertette a hat havi munkáról szóló jelentést.

10234_1.jpg

Megállapította, hogy a héten, az új polgármester megválasztása után megszakad az az agónia, amelyben a város február eleje óta szenved, mert – mint mondta – akkor mindenki csak a választásokkal kezdett el foglalkozni. Kiemelte, hogy megbízatási ideje alatt felelősségteljes munka folyt, hogy megállították a városi vagyon megkopasztását és a költségvetési eszközök széthúzását, valamint a közvagyonnal szembeni hanyag viszonyulást.

Az elmúlt két és fél év alatt megkezdett, befejezett vagy a megvalósítás felé legjobb úton haladó projektekről szólva Maglai Jenő hangsúlyozta: elégedett, amiért Németország és Szerbia pénzügyi együttműködése keretében – amelyet a német kormány folytat a KfW fejlesztési bankon keresztül, a Palicsi-tó és a Ludasi tó biodiverzitásának a megőrzésére 6,5 millió eurós térítésmentes projekttámogatást hagytak jóvá, mely eszközöket a város 2017-től kezdve folyamatosan használhat fel.

Emlékeztetett rá, hogy elfogadásra került a Palicsi-tó térségének turizmus-fejlesztési programja is, hogy a munka 80% elkészült a nemzetközi versenypályázat kiírásához, amivel megteremtődtek a versenypályázat kiírásának a feltételei, ami után rövidesen meglesz az első stratégiai beruházó a palicsi szállodai kapacitások kiépítésére.

Emlékeztetett rá, hogy befejeződött a Népszínház épülete átalakításának, felújításának és bővítésének a 4. üteme, s hogy most folynak a 225 millió dinár értékű 5. ütem munkálatai. Bejelentette, hogy rövidesen kiírják a közbeszerzési eljárást a munkálatok 62 millió dinár értékű 6. ütemére.

A Zsinagóga épületén folyó munkálatokról szólva elmondta, hogy befejeződött mind a négy homlokzat felújítása, valamint a tetőszerkezeti munka, elkészült a Zsinagóga belső tere rendezésének teljes dokumentációja, folyamatban van a közbeszerzési eljárás, és hogy őszre meg kellene kezdeni a Zsinagóga belsejének felújítását és átépítését.  

Elmondta, hogy megkezdődött a Regionális Hulladékgazdálkodási Központ építése, ami összesen 24 millió eurós beruházást jelent, és hogy idén nagy munkát végeztünk a gyűjtőcsatorna-hálózat és a központi víznyomócső építésén – melyek szerződéses értéke öt millió euró, és hogy lezárult a versenypályázat a 2-e számú vízgyár építésére, melynek értéke három és fél millió euró. A megtakarításokból – 780.000 euró értékben – leszerződték az 1-es vízgyár rendezésének a munkálatait.  

Elmondta még, hogy a Város 2015-ben nagy értékben vásárolt vagyontárgyakat.

– Megoldottuk a katonai vagyon kérdését és megvásároltuk az egykori Zorka Vegyi Művek területét. Az utóbbi 2-3 évtizedben a város nem szerzett ilyen értékű vagyont – hangsúlyozta Maglai Jenő.  

Szavai szerint 2015-ben Szabadka Város területén mintegy 4.600 ember állt munkába, a városban a munkanélküliség aránya 10 százalékos, ami hazánkban az egyik legalacsonyabb munkanélküliségi ráta.

Maglai Jenő elmondta, hogy az egyik legnagyobb gondot az jelenti, hogy mind nagyobb számban hagyják el a várost a kettős állampolgársággal rendelkező fiatalok, valamint a munkáltatók azon gyakorlata, hogy munkaviszonyon létesítése helyett inkább egyetemista illetve ifjúsági szövetkezeteken keresztül alkalmaznak dolgozókat.

Maglai Jenő a sajtótájékoztató végén minden jót kívánt az új városvezetésnek, kifejezve azon reményét, hogy az fejlődést és előrehaladást hoz a városnak, a sajtó képviselőinek pedig további munkájukhoz jó egészséget és sok sikert kívánt.