Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bogdan Laban Szabadka polgármestere

2016.06.23.

A Városháza Dísztermében megtartották Szabadka Város képviselő-testületének 2. ülését, amelyen elfogadták a 3 napirendi pontra vonatkozó javaslatot: a Városi Képviselő-testület elnökhelyettesének megválasztását, a polgármester megválasztását, az alpolgármester megválasztását valamint Szabadka Város Városi Tanácsa tagjainak a megválasztását és a Dr. Bodrogvári Ferenc Díj odaítéléséről szóló rendeletet.  Szabadka új polgármesterévé Bogdan Laban tanácsnokot, a Szerb Haladó Párt (SZHP) szabadkai Városi Bizottságának elnökét, a Városi Képviselő-testület elnökhelyettesévé pedig Veljko Vojnić tanácsnokot (SZHP) választották meg. A Dr. Bodrogvári Ferenc-díjat Natalija Raičević, a klasszikus balett tanára, Csík Mónika magyar nyelv- és irodalom-szakos tanár és Željki Zelić okleveles újságíró kapja.

10235_1.jpg

A napirend elfogadása után Bunford Tivadar, a Városi Képviselő-testület elnöke a 39 tanácsnok által támogatott javaslat alapján javasolta a testületnek, hogy a Városi Képviselő-testület elnökhelyettesévé válasszák meg Veljko Vojnić (SZHP) tanácsnokot. A javaslatot a titkos szavazás során 43 tanácsnok támogatta, húszan ellene szavaztak.

A 39 tanácsnok által támogatott javaslat alapján Bunford Tivadar, a Városi Képviselő-testület elnöke javasolta, hogy Bogdan Laban (SZHP) tanácsnokot válasszák meg Szabadka Város polgármesterévé.

Bogdan Laban javasolta, hogy az alpolgármester-jelölt Horváth Tímea (VMSZ) legyen, a Városi Tanács tagjává pedig Nemanja Simovićot (SZHP), Nebojša Darabošt (SZHP), Ilija Đukanovićot (SZM), Nataša Aleksićot (SZSZDP), Miroslava Babićot (SZHP), Osztrogonác Simont (VMSZ) és Újhelyi Ákost (VMSZ) javasolta.

A polgármestert, az alpolgármestert és a Városi Tanács tagjait is titkos szavazással választották meg (a Városi Képviselő-testület 67 tanácsnoka közül 63 tanácsnok szavazott, négy szavazólapot nem használtak fel). A 63 szavazó tanácsnok közül (egy szavazólap érvénytelen volt, az érvényes szavazólapok száma 62 volt), a polgármester, az alpolgármester és a Városi Tanács tagjainak a megválasztását 48 tanácsnok támogatta, ellene 14 tanácsnok szavazott. 

Bogdan Laban Szabadka polgármestereként először felszólalva elmondta, hogy nagy megtiszteltetés, de még nagyobb felelősség ez számára, mivel tudja, hogy milyen munka vár rá és munkatársaira a jövőben, hogy az ipar, a gazdaság, az infrastrukturális fejlődés minden elemében komoly előrelépést tegyünk a város gyorsabb és hatékonyabb fejlődése érdekében, amihez sokkal több igyekezet és felelősség szükséges.

– Épp ezért hajlottam a munkatársak ilyen megválasztására, mert úgy véltem, hogy a bizalom, az egymás iránti tisztelet és megbecsülés légkörének a megteremtése, a párbeszéd az, ami hozzájárulna ahhoz, hogy erőteljesebben és gyorsabban tömörüljünk a város vitális érdekei köré – emelte ki Bogdan Laban polgármester.

Ahhoz, hogy tudjuk, mit fogunk tenni - mint mondta – tudnunk kell, hogy milyen Szabadkát szeretnénk.

– Olyan Szabadkát szeretnénk, amelyben minden polgár biztonságban érzi magát, és nem aggódik a gyermekeiért, ha azok az iskolába, vagy este a városba indulnak.  Olyan Szabadkát, amelyben büntetlenül senki sem követhet el erőszakot a gyengébbek, a nők, a kisebbségek vagy a gyermekek ellen. Olyan Szabadkát szeretnénk, amelyben sokkal alacsonyabb a munkanélküliségi ráta és sokkal több a munkahely, olyan Szabadkát, amelyben a fiatalok arra lesznek motiválva, hogy városukban maradjanak s hogy hozzájáruljanak annak fejlődéséhez. Olyan Szabadkát szeretnénk, amelybe az egyetemi hallgatók visszatérnek tanulmányaik befejeztével, mert gyorsan munkát tudnak találni – mondta Bogdan Laban.

Hangsúlyozta, hogy mindannyiunk részéről sok munkára és lemondásra lesz szükség, hogy Szabadka valóban olyan legyen, amilyennek szeretnénk.

– Hivatkoznék Aleksandar Vučić kormányfőnkre és megismételném azt, amit ő állandóan hangsúlyoz, mégpedig hogy változtatnunk kell a szokásainkon, s mindannyian együtt kell hogy munkálkodjunk a városban uralkodó állapotok javításán. Mindahhoz, amin változtatni szeretnénk, elszántságra van szükség. De - ahogyan azt a nagy szerb hadvezér, Živojin Mišić vajda mondta - „Aki mer, az bir is“. Eljött a pillanat, hogy munkához lássunk – hangsúlyozta Bogdan Laban polgármester.

Mint mondta: kabinetem épp a polgárok érdekében fog tevékenykedni, azzal a szándékkal, hogy életüket jobbá, értékesebbé, értelmesebbé tegye, hogy városunk stabil legyen, hogy minden polgárunk büszke legyen rá, hogy olyan városként ismerjék, amellyel érdemes együttműködni, amelybe érdemes ellátogatni, befektetni, amelyben érdemes élni.   

Ezt követően megbízatási idejének néhány főbb programpontjáról beszélt.

– Az a célunk, hogy folytassuk az intenzív munkát az új befektetetők megnyerése, az ipari övezet bővítése érdekében. Ugyancsak a prioritásaink közé tartozik a meglevő munkahelyek megőrzése és újak megnyitása, a kommunális és a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, a legidősebb polgártársainkról való gondoskodás, olyan projektek iránti figyelem, amelyek feltételeket teremtenek ahhoz, hogy a fiatal, képzett szabadkaiak, akik jelenleg munka nélkül vannak, a közeljövőben munkához jussanak, s hogy szülővárosukban maradjanak – emelte ki Bogdan Laban polgármester, majd pedig ismertette a gazdasággal, Paliccsal, a Palics fejlődésével, a regionális és a nemzetközi együttműködéssel, a mezőgazdasággal, oktatással, kultúrával és sporttal kapcsolatos célokat, feladatokat.

A Városi Képviselő-testület (51 mellette, egy ellene szavazattal és egy tartózkodással) rendeletet hozott a Dr. Bodrogvári Ferenc-díj odaítéléséről. Ezt az elismerést azok a 40 évesnél fiatalabb kiemelkedő irodalmi, képzőművészeti, zenei, színház- és filmművészeti alkotók kaphatják, akik műveikkel és cselekedeteikkel hozzájárultak a város művelődési életének fejlődéséhez illetve itthon és külföldön kiemelkedő kulturális tevékenységet fejtettek ki az előző naptári évben. Idén a díjat Natalija Raičević klasszikus balett-tanár, Csík Mónika magyar nyelv- és irodalom-szakos tanár valamint Željka Zelić okleveles újságíró kapja.

Szabadka Város Képviselő-testületében a Vajdasági Magyar Szövetség már megalakult tanácsnoki csoportja mellett, melynek elnöke Nágel János, elnökhelyettese Dobó Márta, még négy új tanácsnoki csoport jött létre: az Aleksandar Vučić – Szerbia győzedelmeskedik (elnöke Stevan Bakić, elnökhelyettese Gojko Radić), a Mozgalom a polgári Szabadkáért (elnöke Maglai Jenő, elnökhelyettese Josipa Ivanković), az Igazságos Szabadkáért – Demokrata Párt, VHDSZ, LDP, Új Párt (elnöke Saša Vučinić, elnökhelyettese Josipa Vojnić Tunić) és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga,  melynek elnöke Dragan Andrić, elnökhelyettese pedig Marina Španović.

10235_3.jpg