Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Létesítmény épül a kiskorú migránsok elhelyezésére

2016.06.27.

Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási, harcos- és szociális kérdésekkel megbízott miniszter és Izabel Peritsch, a svájci fejlesztési és együttműködési ügynökség szerbiai képviseletének igazgatója elhelyezték a szabadkai Kolevka Gyermekotthonban egy új objektum alapkövét. Az itt épülő létesítményben helyezik majd el a szülői felügyelet nélkül utazó kiskorú migránsokat. Az objektum részét képezi a felügyelet nélküli kiskorú személyek szerbiai támogatását célzó projektumnak, amelynek célja a felügyelet, illetve kíséret nélkül utazó fiatalkorúak védelmi rendszerének fejlesztése, továbbá az elhelyezésükre szolgáló kapacitások növelése a szociális védelmi intézményekben.

10246_1.jpg

Aleksandar Vulin ebből az alkalomból elmondta, hogy nincsenek pontos adatok arra vonatkozóan, hány szülői felügyelet nélkül utazó kiskorú haladt át eddig Szerbián, de közülük egyetlen gyermek sem nélkülözte az illetékes szociális védelmi központok figyelmét és gondoskodását.

– Szerbián át, mielőtt a balkáni útvonalat lezárták, hivatalosan több mint 600.000 ember haladt át. Amint az köztudott, a 600.000 ember közül egyetlen egy embernek sem esett bántódása, nem voltak incidensek. Itt egyetlen gyermek sem veszett el, egyetlen gyereknek sem veszett nyoma, amiért nagy elismeréssel kell adóznunk a szerbiai polgároknak és a Szerb Köztársaság kormányának – mondta Aleksandar Vulin.

Hozzátette, hogy Szerbiában a menekültválság költségeinek legnagyobb részét éppen a donátorok állták.

– Ez a létesítmény, ahogy a többi objektum is, a migránsválság következményeként épül. Ez a mi kötelezettségünk a 23-ik és 24-ik tárgyalási fejezet alapján, amelyek szerint ezekre a célokra ilyen elhelyezési kapacitásokat kell biztosítanunk. Amint látják, a Szerb Köztársaság költségvetési eszközeinek felhasználása nélkül elégítjük ki ezt a szükségletet is – mondotta a miniszter.

Izabel Peritsch hangsúlyozta, hogy az otthon építését a két ország közötti, a migrációs partnerségről szóló szerződés tette lehetővé.

– Svájc a migrációs területre vonatkozó programokra az utóbbi négy évben 4,3 millió eurót fordított. Ebből az összegből egy milliót a migránsválság idején használtak fel – pontosította Izabel Peritsch, és hozzátette: Nagyon jó és rendkívül lényeges az együttműködés a rendszer intézményeivel, hogy ezek a szolgáltatások magának a projektumnak a befejezését követően is használhatók, illetve alkalmazhatók maradjanak.

A 24 millió dinár értékű, 250 négyzetméteres létesítmény felépítése, amelyben mintegy 16 felügyelet nélkül utazó kiskorú migránst tudnak elhelyezni, várhatóan szeptemberben fejeződik be.

A projektum teljes értéke 563.000 svájci frank, és ebben előirányozták a belgrádi gyermek- és ifjúsági nevelő központ, továbbá a niši ifjúsági nevelőintézet melletti befogadó állomás felújítását és a szabadkai Kolevka Otthon melletti új létesítmény felépítését. A projektumot a svájci székhelyű fejlesztési és együttműködési ügynökség finanszírozza.

Szabadka város nevében a Szerbiában működős svájci fejlesztési és együttműködési ügynökségnek Ilija Đukanović, a Város Tanács szociális védelemmel és egészségüggyel megbízott tagja mondott köszönetet. Hangot adott annak a meggyőződésének, hogy a szabadkai Kolevka Gyermekotthon melletti új létesítmény hozzájárul a városunkon szülői felügyelet nélkül átutazó kiskorú migránsokról való humánusabb gondoskodáshoz.

A Kolevka Gyermekotthon keretében az új létesítmény építési munkálatainak megkezdésénél jelen volt dr. Nenad Ivanišević, a munkaügyi, foglalkoztatási és szociális kérdésekkel foglalkozó minisztérium államtitkára, Predrag Vuletić, a szociálpolitikával, demográfiával és a nemek egyenjogúságával foglalkozó tartományi titkár, Milimir Vujadinović, a Szabadka város területére érkező illegális migránsok megfigyelésével megbízott munkacsoport vezetője és Nenad Kozomora, a Kolevka Gyermekotthon igazgatója.