Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Kiosztották a Bodrogvári-díjakat

2016.06.27.

Bunford Tivadar, a Városi Képviselő-testület elnöke és Horváth Tímea polgármester-helyettes az este a városháza dísztermében megtartott ünnepség keretében átadták a dr. Bodrogvári Ferencről elnevezett díjakat és okleveleket. A díjakat és elismeréseket odaítélő bizottság javaslatára Szabadka város közgyűlése 2016. június 23-án tartott ülésén döntött arról, hogy a 2015-ös esztendőben kifejtett figyelemre méltó tevékenységért és kiemelkedő munkásságért járó elismeréseket Natalija Raičevićnek, a klasszikus balett tanárának, Csík Mónika magyar nyelv- és irodalomtanárnak, és Željka Zelić okleveles újságírónak ítéli oda.

10247_1.jpg

Bunford Tivadar a jelenlevőkhöz szólva emlékeztetett arra, hogy dr. Bodrogvári Ferenc 1935. június 22-én, Bezdánban születetett, és hogy munkája során filozófusként, tanárként, alkotóként is magas szintre emelte a művelődés és a művészet világában azt a bizonyos lécet, nemcsak a szabadkai értelmiségi társaság, hanem az egykori Jugoszlávia hasonló foglalkozású és beállítottságú polgárai számára is.

– Bodrogvárinak, kiemelkedő munkássága elismeréseként a művészeknek szánt Sámán díjat adták 1979-ben. Sajnos, korán távozott közülünk, azt is mondhatjuk, hogy munkássága csúcsán, hiszen 1980. május 31-én halt meg – mondta Bunford, hozzátéve, hogy nem sokkal halála után született meg a kezdeményezés, hogy éppen az első díjazottról, azaz róla nevezzék el a kiemelkedő alkotóknak járó elismerést.

Kiemelte, hogy városunk ápolja a dr. Bodrogvári Ferencről elnevezett díjak odaítélésének hagyományát a 40 évesnél fiatalabb alkotók esetében, akik az irodalomban, a képzőművészetben, a zenei, színházi és filmművészetben jelentőset alkotnak, és hozzájárulnak a város művelődési életének gazdagításához és fejlesztéséhez, akár idehaza, akár külföldön öregbítve városunk hírnevét. Az előző évben, tehát 2015-ben nyújtott teljesítményüket figyelembe véve mindezen elvek alapján a fiatal művészek, Natalija Raičević, Csík Mónika és Željka Zelić érdemelte ki a dr. Bodrogvári Ferencről elnevezett díjat tavalyi teljesítményük alapján, és a mai ünnepség újabb bizonyítéka annak, hogy városunk nemcsak gondot visel a fiatal, tehetséges művészekről, hanem felismeri és jutalmazza őket.

10247_2.jpg

– Ebben a szellemben szeretnénk kifejezni hálánkat és dr. Bodrogvári Ferenc díjban részesíteni művészeinket. Úgy véljük, hogy egyértelműen rászolgáltak erre az elismerésre. Városunk mától kezdve három olyan fiatal művész alkotásaival gazdagodott, akiknek munkássága egyértelműen hozzájárult közösségünk művelődési és intellektuális tartalmainak gazdagodásához – emelte ki Bunford.   

Értékelése szerint ez mindenképpen nagy sikernek tekinthető, mivel – ahogy fogalmazott – a mai korszerű, modern és felgyorsult világban nem könnyű feladat a fiatal nemzedék tagjait művészi munkára, alkotások készítésére motiválni.

– A ma kitüntetett művésznők reményt adnak arra vonatkozóan, hogy Szabadka művészi értékei nem halványulnak, hanem éppen ellenkezőleg, növekszenek és fejlődnek. Kívánjuk, és reméljük, hogy ez a mai elismerés újabb motivációs erőt nyújt, ihletet ad további művészi és alkotómunkájukhoz. Tehetségük, tudásuk és befektetett önzetlen munkájuk mindenki más számára például szolgálhat – hangsúlyozta Bunford Tivadar.

10247_3.jpg

Az elismerést megköszönve Željka Zelić a városháza dísztermében tartott ünnepséget követően kijelentette, hogy rendkívül nagy jelentőségű számára a díj, amivel irodalmi munkásságát méltatják figyelemre,, ugyanakkor azonban nagy felelősséget is érez, mivel úgy véli, hogy az elismerés és a díj nem csupán öröm, hanem kötelez és serkent is arra, hogy a jövőben ezt újabb alkotásokkal igazolja.

– Úgy vélem, hogy keveset kell ünnepelni és örülni, inkább sokat dolgozni önmagunkon és írni. Remélem, hogy ezen az úton, amelyen elindultam, nem állok meg – mondta Željka Zelić.

A plaketten kívül, amelynek egyik oldalán a sámán látható, a dr. Bodrogvári Ferencről elnevezett díj birtokosai oklevelet is kapnak, művészi alkotást, amely művészek, illetve formatervezők munkája. Az idén ez a megtiszteltetés, az oklevél kidolgozásának feladata Kánya Ervinnek, a 2014-es dr. Bodrogvári Ferenc-díjas alkotónak jutott.

A városháza dísztermében tartott ünnepséget a Szabadkai Zeneiskola tanulói tették alkalmi műsorukkal színesebbé.

10247_4.jpg