Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Két jelentős jubileumot ünnepelt a Gerontológiai Központ

2016.07.01.

Jelentős jubileumokat ünnepelt ma a Gerontológiai Központ: megalakulásának 38-ik és a házi ápolási szolgálat létrehozásának 45-ik évfordulóját. Alkalmi művelődési műsor keretében a Központ II Gerontológiai Klub Žarko Zrenjanin utcai helyiségeiben ünnepelték a két jubileumot.

10262_1.jpg

Dr. Nenad Ivanišević, a munkaügyi, foglalkoztatási, harcos- és szociális kérdésekkel megbízott minisztérium államtitkára ebből az alkalomból kijelentette, hogy számukra nem az a fontos, ki áll az adott szociális intézmény élén, hanem az ott dolgozó emberek, a felhasználók visszajelzése és a foglalkoztatottak irántuk való viszonyulása a fontos.

– Büszke vagyok arra, hogy jelen lehetek a szabadkai Gerontológiai Központ napjának ünnepségén, illetve a házi ápolási szolgálat létrehozása 45-ik évfordulóján, amely az első ilyen segélynyújtó szolgáltatás még az egykori JSZK területén is. A kertvárosi Gerontológiai Klub is elsőként alakult meg az akkori Jugoszláviában, 1982-ben pedig a szabadkai Gerontológiai Központ szervezési sémáját vették alapul az akkori országban a szociális védelmi szervezetek és intézmények szervezési modelljeként. A munkaügyi, foglalkoztatási, harcos- és szociális kérdésekkel foglalkozó minisztérium eddig több mint 100 millió dinárral támogatta a befektetéseket a Gerontológiai Központban, a Kolevka Gyermekotthonban és néhány más intézményben. Remélem, hogy az elkövetkező időszakban is sikeres lesz az együttműködésünk – hangsúlyozta dr. Nenad Ivanišević, majd hozzátette: a házi ápolási szolgálat bővítése Kucsera Géza polgármesterré választásával kezdődött, de ezt a folyamatot polgármesterként támogatta utóda, Saša Vučinić is.

Milimir Vujadinović, aki 2013. november 21, és 2016. június 23-a között a Városi Tanács tagjaként a szociális védelemmel foglalkozott, és aki az elkövetkező négy éves mandátumban köztársasági népképviselő lesz, megköszönte az eddigi együttműködést, ugyanakkor elégedettségének is hangot adott, hogy az említett időszakban a szociális védelem nem került a politika hatása alá, és hogy sokat tettek a szolgáltatások minőségének javításáért a felhasználók és a foglalkoztatottak viszonylatában egyaránt.

Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemmel és egészségüggyel megbízott tagja köszöntve a jubiláló intézmények dolgozóit és a felhasználókat, elmondta: hazánkban csak kevés szociális védelmi intézmény mondhatja el magáról, hogy ilyen magas szintű szolgáltatásokat tud nyújtani, mint a Szabadkai Gerontológiai Klub.

– Szabadka városa 2016-ban 38 millió dinár értékben anyagi eszközöket hagyott jóvá a házi ápolási szolgálat és az általa ellátott 850 felhasználó számára. Hiszem, hogy a Gerontológiai Központtal a jövőben is eredményesen együttműködünk, és hogy a város által erre a célra kiválasztott eszközök szintje a jövőben sem csökken – mondta Đukanović.

10262_2.jpg
P. Balažević, N. Ivanišević, I. Đukanović i M. Vujadinović

Emlékeztetve arra, hogy a Szabadkai Gerontológiai Klub 1978. június 29-én alakult, és hogy a házi ápolási szolgálat városunkban folyamatosan 1971 óta működik, Petar Balažević, a Gerontológiai Központ igazgatója emlékeztetett arra, hogy a házi ápolási szolgálatot és a gerontológiai klubok működését is a helyi önkormányzat pénzeli.

– A házi ápolási szolgálat ma egy korszerű, modern szolgáltatás, amely a házi ápolás és segítségnyújtási rész mellett tíz gerontológiai klubot is működtet a város területén, négyet pedig a környező településeken, és ezek összesen mintegy 7000 tagot számlálnak. Az ilyen típusú szociális védelmi szolgáltatások bővítésének szükségességét bizonyítja az a tény is, hogy például 1961-ben a szabadkai lakosoknak csak 6-7 százaléka volt 65 évesnél idősebb, míg a 2011-es népszámlálási adatok szerint ez az arány immár 23 százalék felett van. Ezért is számítok tehát arra, hogy a helyi önkormányzatnak lesz ereje és lehetősége támogatni ennek a hálózatnak a bővítését, mivel azt idősebb polgártársainak nyilvánvalóan igénylik – hangsúlyozta Balažević.

Elmondta még, hogy a Szabadkai Gerontológiai Központban pillanatnyilag 342 ember dolgozik, hogy az elmúlt két évben különböző okok miatt 150 foglalkoztatott távozott, de a munkaügyi, foglalkoztatási, harcos- és szociális kérdésekkel megbízott minisztérium által finanszírozott 16 szakmunkatárs közül egy sem hagyta el az elmúlt két esztendőben az intézményt.

A házi ápolási szolgálatban az egészségügyi nővérek és technikusok saját otthonaikban részesítik egészségügyi ellátásban, illetve ápolásban a beteg, felnőtt, rokkant és idős embereket, mégpedig segítve őket a személyes tisztálkodásban, az alsónemű és ágynemű cseréjében, egészségügyi ápolásban és masszázsban az elfekvési sebek kialakulásának megakadályozása céljából, átkötözik a sebeket, masszíroznak és könnyű tornagyakorlatokat végeztetnek, amennyiben azt az ápoltak egészségügyi állapota megengedi, vérnyomást mérnek, ellenőrzik a vércukor szintjét, valamint etetik és itatják a rászorulókat.

Az idős és beteg, illetve felnőtt rokkant emberek által használt helyiségek tisztítását és karbantartását házi segítők végzik azzal a céllal, hogy biztosítsák a szükséges higiéniai-technikai létföltételeket – élelmiszer-beszerzés (bolt és piac), egyszerűbb ételek elkészítése, vasalás, a számlák befizetése és a fűtés biztosítása, valamint a napi tüzelő előkészítése.