Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Harcosok-napi megemlékezés

2016.07.04.

Július 4-e, a Harcosok Napja alkalmából megkoszorúzták a Fasizmus áldozatainak emlékművét. A város nevében koszorúzó delegációt Bunford Tivadar, a Városi Képviselő-testület elnöke vezette, a Szerb Köztársaság kormánya és az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet nevében Dragi Vučković körzetvezető helyezte el a kegyelet virágait. Koszorúzott még a Zsidó Község, a Szabadkai Kommunisták és a Tito Központ küldöttsége. A megemlékezést a Népfelszabadító Háború Harcosainak szabadkai városi bizottsága szervezte.

10270_1.jpg

Maksim Bakrač, a NFSZHSZ szabadkai szervezetének elnöke ebből az alkalomból emlékeztetett arra, hogy 1941. július 4-én Belgrádban, a baloldali beállítottságáról ismert Ribnikar család házában tartották meg a Jugoszláv Kommunista Párt Központi Bizottsága Politbürójának ülését, amelyen megvitatták a leigázott Jugoszláviában előállt általános helyzetet és meghozták az össznépi felkelésről szóló történelmi határozatot a megszállók és hazai csatlósaik elleni harcról.

– Az általános népfelkelésről szóló döntés történelmi jelentőségének bizonyítéka három nappal meghozatala után következett be, amikor – 1941. július 7-én - Bela Crkva faluban eldördült az első felkelő fegyvere. Ez világszerte elsőrangú szenzációnak számított, nagy adag kételyt váltva ki, és fölvetve a kérdést: Igaz-e vajon, hogy egy kis balkáni nép volt annyira bátor, hogy felkeljen, illetve szembeszálljon az akkori katonai nagyhatalommal, amely ezerszer erősebb volt, akár számbelileg nézzük, akár erejét, technikai felszereltségét vizsgáljuk – emelte ki Bakrač.

A Népfelszabadító Mozgalom vezetősége katona-politikai tanácskozásán 1941. szeptember 26-án a Krupanj melletti Stoliceben meghozott döntés alapján a Bosznia - hercegovinai Rudo elnevezésű községben 1941. december 22-én megkezdte az első reguláris partizánegységek megalakítását – emlékeztetett Bakrač -, majd hozzátette, hogy Jugoszlávia Népfelszabadító Hadserege a második világháborúban, óriási mértékben járult hozzá a fasizmus feletti győzelemhez.

Hangoztatta, hogy a Harcosok Szövetsége továbbra is minden legális eszközzel harcol az újnáci és neofasiszta jelenségek ellen, mert ezzel tartozik a fasizmus második világháborús áldozatainak, és azoknak is, akik az 1990-es évek utáni fegyveres harcokban áldozták életüket.

10270_2.jpg
Maksim Bakrač

A Fasizmus Áldozatainak terén tartott megemlékezést követően koszorúkat és virágokat helyeztek a Reichl Ferenc Parkban a Hűségükért elnevezésű emlékműre is.

A Harcosok Napját 1956. április 26-án nyilvánították állami ünneppé. A Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság felbomlását követően a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságban lett állami ünnep, majd pedig csak Szerbiában emlékeznek rá. 2001-ben szüntették meg a Szerbiai Kormány határozatával. Évente azonban nem hivatalosan megünneplik ezt a napot a Népfelszabadító Háború Harcosai Szövetségének (SUBNOR) szervezésében.