Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották az aratóversenyt

2016.07.09.

A györgyéni Szent József, a Munkás templom melletti földön tartották meg a sorrendben 48. aratóversenyt, a Dužijanca egyik leglátványosabb rendezvényét. A Dužijanca hagyományos ünnepség, amellyel az aratás végét köszöntik s adnak hálát Istennek az új búzáért.

10323_1.jpg

Az idei aratóverseny Marinko Kujundžić és Ruža Juhas szabadkai aratópár jegyében telt, akik gyorsaságukkal, pontosságukkal és aratótechnikájukkal megérdemelten előzték meg a többi 27 aratópárt, akik Szabadkáról, Vajdaság AT más részeiből (Szaján, Muzsla, Feketetó, Dernye, Szivác, Felsőhegy, Zentagunaras és Lalić), Bosznia és Hercegovinából, Horvátországról és Magyarországról érkeztek. A második helyen az ugyancsak szabadkai Stipan Kujundžić és Rozalija Bajić végzett, míg a harmadik helyet a györgyéni Marijan Marcikić és Ana Dulić aratópár szerezte meg.

10323_2.jpg 

A mai verseny győztese körüli bizonytalanságot csak fokozta, hogy régóta várták a Marinko Kujundžić és édesapja, Stipan Kujundžić közti erőpróbát. Az idősebb Kujundžić ugyanis ismert részarató, a verseny többszörös győztese, akik még 2005-ben úgy döntöttek, hogy az aratóversenyen nem indulnak egymás ellen, hanem felváltva vesznek részt a versenyen.  Marinko Kujundžić ma ötödször győzött, Stipan Kujundžić pedig eddig összesen 16-szor diadalmaskodott.

10323_3.jpg

Az aratók a szokásokhoz híven a verseny házigazdáinak, Ivan és Verica Dulićnak a birtokán már reggel hat órakor gyülekeztek, a kötélfonás és a fogaton érkező vendégek fogadását követően megtartották az aratópárok szemléjét és a szokásos reggelit: a mezőn felállított szalmaasztalokon szalonna, kenyér, vöröshagyma, aludttej és kútvíz várta a résztvevőket.

Az aratóreggelit követően Bunford Tivadar, a Városi Képviselő-testület elnöke harangkongatással jelezte a verseny kezdetét, amelyben 28 aratópár mérte össze erejét és ügyességét a búza kézi aratásában.

Bunford Tivadar a sajtó képviselőinek elmondta, hogy az aratóverseny a hagyományaikat ápoló és tisztelő, a közösségi szellemtől vezérelt hálás emberek versenye, de egyúttal jó alkalom arra is, hogy bemutassák, milyen is volt egykoron a kézi aratás és milyen gépekkel csépelték a gabonát.  Az aratóverseny – mint mondta – a Dužijanca fontos rendezvénye, amelyet Szabadka Város a jövőben is támogat.

 10323_4.jpg

A Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesületének szándékában áll a györgyéni Szent József, a Munkás templom melletti birtokon felépíteni egy aratótanyát, olyan tartós helyszínként, ahol az elkövetkező években rendeznék meg az aratóünnepséget.  Ez a Dužijanca Aratóünnepség turisztikai népszerűsítése szempontjából is nagyon fontos lesz, a projekt megvalósításával pedig gazdagabbá válik városunk idegenforgalmi kínálata – emelte ki a többi között Bunford Tivadar.

A kézi aratást követően bemutatták a régi gépekkel történő cséplést, a ló- illetve traktorvontatású kévegyűjtést és –kötözést, a körülszántást, a hordást és cséplést. A kicsik hagyományos gyermekjátékokkal szórakoztatták a jelenlevőket és fellépett a hagyományápoló csoport is.

10323_5.jpg

A mai aratóverseny keretében megszervezték a hagyományos tarhonyafőzést, amelyet a tavalyi versenyen újdonságként vezettek be. Idén a legfinomabb hagyományos tarhonyát a mérgesi Milica és Joso Vuković készítette.

A 2016. évi aratóversenyt a Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesülete szervezte.