Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Fogadás a tartományi gazdasági és turisztikai titkár számára

2016.07.12.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Nebojša Daraboš, a Városi Tanács turizmusért, beruházásokért és nemzetközi együttműködésért felelős tagja ma találkozott Ivan Đokovićtyal, Vajdaság AT kormányának alelnökével, tartományi gazdasági és turisztikai titkárral, akivel Palicsnak, mint az ország egyik legismertebb idegenforgalmi fogadóhelynek a fejlesztési irányairól tárgyaltak.

10331_1.jpg

Ivan Đoković emlékeztetett rá, hogy Igor Mirović, a tartományi Kormány elnöke expozéjában a gazdasági fejlődés legfontosabb támaszai közé a gazdaság és a mezőgazdaság mellett a turizmust állította. A tartományi titkár elmondta, hogy a Szerb Köztársaság turizmusfejlesztési stratégiájának a még el nem fogadott tervezetében Vajdaság Autonóm Tartomány turisztikai gazdasága szempontjából a négy legfontosabb terület Szabadka Paliccsal együtt, a Delibláti-homokpuszta és a verseci régió, a Felső Duna-mente, valamint Újvidék a Fruška Gorával, Karlócával és a péterváradi Várral.

A Szerb Köztársaság turizmusfejlesztési stratégiájának az elfogadását követően kidolgozzuk a Vajdaság turizmusfejlesztési tervét – mondta Ivan Đoković, és bejelentette, hogy ebben a tervben Újvidék, Fruška Gora, Karlóca és a péterváradi Vár mellett az egyik legfontosabb pont Szabadka és Palics lesz, nem csupán a meglevő számos potenciálnak, hanem annak köszönhetően is, amilyen szerepet a múltban betöltöttek.

Ivan Đoković kiemelte, hogy a Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkárság nem nagy költségvetéséből nem lehet infrastrukturális támogatást nyújtani a gazdaságnak, de támogathatóak a kis és közepes vállalatok, továbbá a kisipar, a kreatív vállalkozói szféra és az ipar.

Bogdan Laban polgármester elmondta, hogy Szabadka Város új vezetőségének a célja folytatni a hazai és a külföldi befektetők betelepülését szolgáló intenzív munkát, hogy a prioritások között szerepel az új munkahelyek megnyitása is, s hogy külön figyelmet fordítanak Palicsra, olyan fogadóhelyként, amelybe be kell fektetni az elkövetkező időszakban.

A felsőbb hatalmi szintek és a Város eszközeiből a palicsi tartalmak, mindenekelőtt a termálvizes medencék körüli terület viszonylag rövid időn belül a jelenleginél sokkal vonzóbbá tehetők – mondta Bogdan Laban, majd kiemelte, hogy a turisták és a Szabadka Város területén élő összes polgár jobb, rendezettebb és tartalmasabb Palics Gyógyfürdőt érdemel, amely ma számtalan sikertelen próbálkozás és meg nem valósított projekt, több mint két évtizednyi rosszul végzett munka után igencsak lepusztult állapotban van.

Hangsúlyozta, hogy javult a Palicsi-tó vizének a minősége, de a polgármester szerint az elkövetkező időszakban rendezni kellene a tópartot, megépíteni a hiányzó sétányokat és edzőpályát, kiépíteni a közvilágítást.  

Laban polgármester elmondta, hogy Palics fejlesztésének egyik iránya az erőfeszítések fokozása a majdani nagyberuházók felkutatására, akik a gyógyfürdői és szállodai kapacitásokba történő befektetésekkel meglelnék gazdasági érdekeltségüket. Hozzátette: Szabadka Város számára a Németország és Szerbia közötti pénzügyi együttműködés keretében, amelyet a német Kormány folytat a KfW fejlesztési bankok keresztül, 6,5 millió euró térítésmentes eszközkeretet hagytak jóvá a Palicsi- és a Ludasi tó biodiverzitásának a megőrzésére.

Nebojša Daraboš rámutatott arra, hogy szükség van a Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkárság és Szabadka Város turisztikai és befektetési szervei közötti jó együttműködés kialakítására, hogy a Titkárságnak a következő évi költségvetés tervezésekor betekintése legyen Szabadka Város terveibe, amelyeket a fenntartható helyi gazdaságfejlesztési stratégiával összhangban dolgoznak ki.   

Nebojša Daraboš szerint Szabadka és Palics színvonalasabb turisztikai népszerűsítése érdekében jobb kommunikációt kell kialakítani a Vajdasági Turisztikai Szervezettel, mert az eddigi együttműködés nem volt megfelelő szintű.  

A Városházán megtartott találkozón jelen volt Slobodan Vojinović és Ivan Vojnić Tunić, a szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara elnöke és titkára. Ivan Đoković, a tartományi Kormány alelnöke, tartományi gazdasági és turisztikai titkár ma ellátogatott a szabadkai Körzeti Gazdasági Kamarába is.