Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Nő az érkező migránsok száma

2016.07.16.

Dr. Nenad Ivanišević, a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium államtitkára, Predrag Vuletić, tartományi szociálpolitikai, népesedéspolitikai és nemi egyenjogúsági titkár, valamint Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociálisvédelemért és egészségügyért felelős tagja ma ellátogattak a szabadkai Migráns-befogadó Központba, valamint a horgosi határsávban létrejött informális migránstáborba, hogy betekintést nyerjenek a pillanatnyi helyzetbe, miután a határ menti területre ismét növekvő számú migráns érkezik.

10345_1.jpg

Nenad Ivanišević elégedetten szögezte le, hogy a tartományi Kormány bekapcsolódott a problémák megoldásába, s kiemelte, hogy a köztársasági Kormány a következő időszakban háromirányú tevékenységet fejt ki:

Az első, megakadályozni az emberek illegális bejutását az ország területére, a másik, állampolgárságukra való tekintet nélkül harcot indítani a Szerb Köztársaság területén ügyködő embercsempészek ellen, a harmadik pedig az itt tartózkodó migránsokról való gondoskodás.

– Ez az egyetlen kapu, amely hamis reményt nyújt az Európai Unióba való bejutásra, azért mert a menekültkérelem benyújtása nem jelenti a menekült-státus elnyerését – mondta Ivanišević, majd hozzátette, hogy a gondot nem a magyarországi törvények megszigorítása jelenti, hanem Magyarország azon döntése, hogy menekültkérelem csak a tranzitkapuknál nyújthatók be.

Ez vezetett ahhoz, hogy ezek a szerencsétlen, egyébként rosszul tájékozott emberek ezen a területen tartózkodjanak. A mi elképzelésünk gondoskodni róluk, ahogyan eddig is tettük, és megmagyarázni nekik, hogy ez nem az a hely, ahol lenniük kell, hanem a befogadó központokban tartózkodhatnának. Ha folytatódik a menekültkérelem benyújtásának a gyakorlata, a magyarországi kollégákkal megbeszéljük, hogy ezt a befogadó központokban lehessen megtenni.

10345_3.jpg

Predrag Vuletić elmondta, hogy a Tartományi Migrációügyi Tanács, majd pedig a tartományi Kormány is nagyon rövid időn belül döntést hoz a segítségnyújtás konkrét formáiról, mindenekelőtt a víz és az élelem illetve a személyzet biztosításáról.

– Ki kell emelnem, hogy teljes együttműködés jött létre Szabadka Város helyi migrációügyi tanácsa és a vegyes migrációs folyamatok kérdésének a megoldására létrehozott munkacsoport között, amit a két tábor mai együttes bejárása is bizonyít – mondta Vuletić.

Az ágazati titkár emlékeztetett rá, hogy az összes végső pont és kijárati pont, amelyen a migránsok áthaladnak, a Vajdaság területén található, s hogy a tartományi kormány elnöke, Igor Mirović, és a vegyes migrációs folyamatok kérdésének a megoldásával foglalkozó munkacsoport elnöke, Aleksandar Vulin miniszter közös álláspontja: ezen emberek számára biztosítani kell a méltóságteljes itt-tartózkodáshoz szükséges maximális feltételeket.  

Ilija Đukanović ugyancsak köszönetet mondott a tartományi Kormánynak és Predrag Vuletić tartományi titkárnak, hogy felismerték a gondokat, s hogy rövid időn belül látogatásokat szerveztek a határ menti övezetben található befogadó központba és migráns-táborokba.

10345_5.jpg

Elmondta, hogy a migránsok mozgását figyelemmel kísérő és a migránskérdés okozta gondok megoldására irányuló tevékenységet koordináló városi bizottság hétfőn, 18. július 18-án ülést tart, amelynek a javaslatait eljuttatják az illetékes tartományi titkárságnak és köztársasági minisztériumnak.

– A szabadkai migráns-befogadó központban láthatták, hogy mire van szükségük a központban tartozó felnőtteknek és gyermekeknek. Ebben a kérdésben a szabadkai önkormányzat továbbra is humánusan, szolidárisan jár el – emelte ki Đukanović.

Ma a szabadkai befogadó központban mintegy 450-en, a horgosi határsávban levő informális táborban pedig mintegy 700 migráns tartózkodott.  Ma reggel hét óra óta Szerbia területén 2.699 migránst vettek nyilvántartásba. 85 százalékuk afganisztáni és pakisztáni, s csak nagyon kevesen érkeztek Szíriából.

10345_4.jpg