Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Az Egészségház használatba kapott egy betegszállító járművet

2016.07.21.

A Fejlesztési és Együttműködési Kezdeményezés (IDC) civil szervezet ma a szabadkai Egészségház képviselőinek használatba adott egy betegszállító járművet, amely a migránsok, de a többi polgár egészségéről való gondoskodást szolgálja.  A jármű átadásánál az IDC és az Egészségház képviselői mellett jelen volt Milimir Vujadinović, Szabadka Város migrációs helyzetet figyelemmel kísérő és a migrációs mozgás megoldását koordináló munkacsoportjának az elnöke, valamint Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális ügyekért és egészségügyért felelős tagja.

10369_1.jpg

Milimir Vujadinović a sajtó képviselőinek elmondta, hogy az Egészségház gyakran nem tud minden címre eljutni, ahol segítségre van szükség, s hogy ez egy lépés a gondok enyhítése érdekében.

– A járművel a horgosi és a kelebiai határátkelőnél, illetve az Ideiglenes Befogadó-központban tartózkodó migránsoknak, de a szabadkai polgároknak is segítséget nyújtanak – mondta Vujadinović.

A kelebiai határsávban a higiénés viszonyok fenntartása – ahol bizonyos számú migráns tartózkodik – nem tartozik Szabadka Város hatáskörébe, ezt a kérdést azonban sikerült a Save the children szervezet segítségével megoldani – mondta Vujadinović, majd hozzátette, hogy a migránsválság Szabadkának egy dinárjáb a sem került, mivel a Szerb Köztársaság Menekült- és Migrációügyi Biztossága a szerb Kormány döntése alapján Szabadka Városának megtérített minden eddig felmerült költséget.

Mila Bogdanović Dujmić, a szabadkai Egészségház igazgatója közölte, hogy a migránsoknak, különösen pedig a nőknek és a gyermekeknek mind gyakrabban van szükségük orvosi segítségre, s hogy ez az ideiglenes adomány megkönnyíti az intézmény mindennapi munkáját.

– A helyzet napról napra változik. Elég sok a terhes nő, a gyermek, sok a sérülés, a fogfájásos és más egészségügyi panasz a migránsok körében. A járművet betegszállításra használjuk a Befogadó Központból és a határról az orvosi rendelőkig, hogy a rászorulók megfelelő orvosi ellátásban részesüljenek, de polgártársaink esetében is, ha arra szükség mutatkozik – mondta Mila Bogdanović Dujmić.

Miodrag Nedeljković, a Fejlesztési és Együttműködési Kezdeményezés (IDC) igazgatója elmondta, hogy a szervezet által Szabadka Városnak nyújtott segítség a jó partneri kapcsolatok kiépítésének a folytatását jelenti, s mivel az IDC a szabadkai Befogadó Központban saját orvos-csoportot állomásoztat, szükség mutatkozott rá, hogy javítsák az orvosi segítségre szoruló emberek szállítását az Egészségházig.

– Milimir Vujadinović népképviselő lépett velünk kapcsolatba, s azt kérte, segítsünk a szabadkai Egészségház által nyújtott szolgáltatások fokozásában. Amíg arra szükség van, a betegszállító az Egészségház rendelkezésére fog állni. Abban is megállapodtunk, hogy ez a jármű ne csupán a migránsok egészségvédelmét szolgálja, hanem Szabadka minden polgáráét is – hangsúlyozta Miodrag Nedeljković.

10369_2.jpg

A járművet a Köztársaság téren adták át,  ezt követően pedig Ilija Đukanović Mila Bogdanović Dujmićtyal és Miodragom Nedeljkovićtyal a szabadkai Egészségház igazgatóságán az intézmény és az emberbaráti szervezet közötti együttműködés fokozásáról cserélt véleményt.