Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Átadták rendeltetésének a Zentai út – palicsi Víkend-telep közötti gázvezetéket

2016.07.25.

Jelképes szalagátvágással és a gázfáklya meggyújtásával Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma a palicsi terelőútnál (Újvidéki út) átadta rendeltetésének a Zentai út – palicsi Víkend-telep közötti újonnan megépített gázvezetéket. A – a szabadkai városi szennyvíztisztítótól a  palicsi Víkend-telepen található víztoronyig húzódó – több mint 10 kilométeres vezeték megnyitásánál jelen volt a beruházó,  a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat (KKV) igazgatója, Dragan Božinović és több munkatársa is.

10384_1.jpg

Palics gázellátását mától két félgyűrű biztosítja: a régi, nyugati vezeték, amelynek a kapacitása elégtelen a teljes Palics Gyógyfürdő ellátásához, valamint az új, keleti félgyűrű – mondta újságírók számára Bogdan Laban polgármester, majd hozzátette, hogy a palicsi terelőútnál húzódó gázvezeték építésébe több mint 15 millió dinárt fektettek, amibe nem számolták bele a munkálatokat és a beruházó részvételét.

– Ha szeretnénk fejleszteni a turizmust, az egészségügyi és fürdői turizmust, előfeltételeket kel teremtenünk ahhoz, hogy az ellátás szempontjából fontos energiahordozó rendelkezésre álljon – mondta Bogdan Laban.

A polgármester köszönetet mondott a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalatnak, mert ezt a beruházást – mint mondta – kizárólag a gázművek előző időszakban megvalósított nyereségéből finanszírozták.

– Ez jó példa arra, hogy hogyan is kellene gazdálkodniuk a kommunális közvállalatoknak, hogyan segítsék az alapítót, Szabadka Városát abban, hogy áthidaljunk minden felmerülő akadályt. Az elkövetkező néhány év alatt Palicsot jelentős turisztikai célállomássá kell fejlesztenünk, ami prioritásként szerepel nem csak a tartományi, hanem a köztársasági kormány programjában is – hangsúlyozta Bogdan Laban polgármester.

Dragan Božinović elmondta, hogy minden potenciális gázfogyasztó, aki a most megépült vezeték mentén található, a Szabadkai Gázművek KKV új üzletpolitikájával összhangban jelenleg ingyenesen kapcsolódhat rá a gázvezetékre.

– Az újonnan megépült vezeték nem csak a Zentai út – Víkendtelep közötti fogyasztókat, hanem a jövőt is szolgálja, mivel minden, a palicsi Gyógyfürdőben megvalósuló új beruházás rendelkezésére áll majd a földgáz.  Ez azt jelenti, hogy a beruházónak nem kell várnia az energiaforrásra a közigazgatási és a polgári eljárás miatt – emelte ki Dragan Božinović.

Mint mondta, a Szabadkai Gázművek KKV – azt követően, hogy kezdeményezték Palics északkeleti részén, a Víkend-település helyén egy komoly idegenforgalmi központ kialakítását – üzleti tervében, önkezdeményezésre, néhány éve megkezdte az előkészületeket a 600 kilométer hosszú szabadkai gázhálózat további bővítésére, amely az aktuális csatlakozások mellett kizárólag a város jövőjét, annak fejlődését és előrehaladását szolgálja.   

Palics keleti részén a gázvezeték építését 2013-ban kezdték, kisebb, 700-1000 méteres szakaszok kiépítésével, majd az idén, egy 8 kilométeres szakasszal együtt elkészült a több mint 10 kilométeres vezeték. A munkálatokkal a közbeszerzési eljárást követően a szabadkai Teraxot és az új-belgrádi Kablprojektet bízták meg.

Jelenleg Szabadkán több mint 9000 gázfogyasztót tartanak nyilván.