Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Aláírták a szerződést két kút fúrásáról és felszereléséről a II. vízkivételi mű keretében

2016.07.26.

A Városháza Média Központjában Bogdan Laban szabadkai polgármester jelenlétében aláírták a szerződést két kút fúrásáról és felszereléséről a város vízellátásában legfontosabb, II. vízkivételi mű keretében.  A beruházó, a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat (VCS KKV) nevében a szerződést Tóth Godó Valéria igazgató látta el kézjegyével, míg a kivitelezői konzorcium képviseletében Zoran Pavličić, a belgrádi GEO Inženjering BGP igazgatója írta alá a dokumentumot. A szerződést Szabadka Város vízrendszerei fejlesztési projektjének részeként – a IV. ütemre írták alá. A leszerződött munkálatok értéke 329.593,19 euró.

10389_1.jpg

Bogdan Laban polgármester ebből az alkalomból elmondta, hogy a város fenntartható fejlődése és mindennapi működése szempontjából rendkívül fontos, hogy legyen kiépített kommunális infrastruktúra, amely minden fogyasztó számára elérhető, a műszaki infrastruktúra közül pedig a legjelentősebb a vízellátás, a szennyvizek és csapadékvizek elvezetése és tisztítása.

Emiatt az új, szabadkai városi szennyvíztisztító berendezés megépítését követően  a Város és a Vízművek és Csatornázási KKV 2012 májusában az Európai Felújítási és Fejlesztési Bankkal (EBRD) 11 millió eurós hitelszerződést írt alá 12 éves futamidővel, miáltal az EBRD bankon keresztül adományok révén további 2,04 millió eurót biztosítottak.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy a Szabadka Város vízrendszerei fejlesztési projektjének megvalósítása során az eddigi közbeszerzési eljárások során a kivitelezők megválasztásakor mintegy 2 millió eurós megtakarítást sikerült elérni, amit az EBRD-vel létrejött megállapodás értelmében a Vízművek további műszaki és technológiai kapacitásainak a fejlesztésére, ezzel együtt pedig a végfogyasztóknak nyújtott szolgáltatások színvonalának a növelésére fordítottak.

Mint mondta, a megtakarítások lehetővé teszik az előzőleg, májusban leszerződött beruházások megvalósítását, amelyek révén kicserélik az I. vízkivételi mű kútmezejében a gyűjtőcsövek cseréjét és a rendszer vezérléséhez szükséges optikai kábel lefektetését, továbbá két kút fúrását és felszerelését a város vízellátásában kulcsszerepet betöltő II. vízkivételi mű keretében.

– A II. vízkivételi mű keretében a két kút fúrása és felszerelése a ma aláírt szerződés szerint 329.593,19 euróba kerül. Kiválasztottuk a legkedvezőbb kivitelezőt, azt a konzorciumot, amelyet a belgrádi GEO Inženjering BGP képvisel. A munkálatokat idén októberben kell megkezdeni és hat hónapon belül be kell fejezni.  A projekt megvalósítása a jelenlegihez képest 8 százalékos kapacitásnövelést jelent a vízellátásban, s jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy elegendő vizet biztosítsunk mindenekelőtt Újváros, Kisradanovác és Nagyradanovác számára – emelte ki Bogdan Laban.

Tóth Godó Valéria elmondta, hogy rövidesen, néhány kilométernyi magisztrális vezeték, gyűjtőcsatorna, csatlakozás és utcai hálózat megépítését, valamint a Vareš és Stevan Filipović utcák aszfaltozását követően, a kivitelezővel, az újvidéki Graditelj Építővállalattal együttműködve befejezik a projekt első két, nagyon fontos ütemét majdnem fél évvel a tervezett határidő előtt:  befejezik a II. és a VII. gerinccsatorna valamint a központi magisztrális vízvezeték építését, valamint a magisztrális vízvezetéket a város egyik leghosszabb utcájában, a Lošinj utcában és megtörténik a keleti és a nyugati főnyomócső összekapcsolása.

– Módomban áll bejelenteni, hogy rövidesen aláírjuk a szerződést a II. vízgyár – nyersvíz-kezelő berendezésének építéséről és felszereléséről a központi vízellátási rendszer keretében. Azzal és a mostani beruházással az egyenletes nyomású, elegendő mennyiségű víz biztosítása, az utcai hálózat fejlesztése és bővítése, az energiahatékonyság javítása és a berendezések korszerűsítése mellett a legjelentősebb eredmény a polgárok egészsége szempontjából az lesz, hogy a két központi városi vízkivételi mű összekötésével 100 százalékban minőségi vizet biztosíthatunk, amely a megengedettnél jóval kevesebb arzént, vasat és ammóniát tartalmaz, a hazai és európai szabályokkal és szabványokkal összhangban – emelte ki Tóth Godó Valéria.

A vízművek igazgatója köszönetet mondott az eddigi kivitelezőnek a jó minőségű és hatékony munkáért, a Városnak, a közvállalatoknak és intézményeknek, amelyekkel a Vízművek és Csatornázási KKV szorosan együttműködött a projekt megvalósításán, legfőképpen pedig a polgároknak, akik türelmesen és fegyelmezetten viselték el az útlezárásokat és a forgalmi rend változásait.

Zoran Pavličić elmondta, hogy a konzorcium-vezető GEO Inženjering BGP vállalat, valamint konzorcium-tagok, a ceglédi (magyarországi) VIKUV és a palicsi Real impex hatalmas tapasztalata a biztosíték arra, hogy a II. vízkivételi mű keretében a két kút fúrását, felszerelését és bekötését maximálisan professzionális szinten, a szakma szabályaival összhangban végzik el.