Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Kyle Scott, az USA nagykövete Szabadkára látogatott

2016.07.27.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Nebojša Daraboš, a Városi Tanács turizmusért, beruházásokért és nemzetközi együttműködésért felelős tagja ma a Városházán találkoztak Kyle Scott-tal, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövetével, akivel a város gazdasági és kulturális potenciáljáról, a migránsválságról, a térség szociális helyzetéről valamint a gazdasági együttműködés bővítési lehetőségeiről cseréltek véleményt.

10392_1.jpg

Kyle Scottnak, az USA nagykövetének látogatása különösen jelentős a város, de a magam számára is – mondta a találkozót követően újságíróknak Bogdan Laban polgármester, majd hozzátette: külön örül annak, hogy Scott nagykövet első szabadkai látogatására és a mai találkozóra mindkettőjük megbízatási idejének az elején került sor.

– A szívélyes és baráti légkörű megbeszélés során városunk gazdasági és kulturális potenciáljáról, a közösségünkön belüli viszonyokról cseréltünk véleményt, illetve mindarról, amire Szabadka büszke lehet, különösen a jó és harmonikus nemzetek közötti viszonyokról ebben a soknemzetiségű közösségben. Az elkövetkező időszakban együttesen fogunk munkálkodni új befektetők betelepítésén és új munkahelyek megnyitásán – emelte ki Bogdan Laban.

Scott nagykövet emlékeztetett rá, hogy a mikromotorokat gyártó amerikai Ametech 2015 júniusa óta működik Szabadkán, s hogy jelenleg 120 dolgozót alkalmaz, majd hozzátette: lehetőség van ennek az együttműködésnek a bővítésére.

– Beszéltünk a térség szociális helyzetéről, valamint a migránsválságról és annak Szabadkára gyakorolt hatásáról. Szerintem fontos tudniuk, hogy mindenki elismeri azt a szerepet, amelyet Szerbia tölt be a migránsválság idején, illetve a migránsok iránti humánus viszonyulását. Szerbia őszinte keresztényi erényeket mutatott fel, amelyeket jómagam is megtanultam gyermekként, miszerint a szerencsétlen, szegény embernek, akinek segítségre van szüksége, kezet kell nyújtani, nem pedig hátat fordítani. Megnyitni a szívet és nem behunyni a szemet. Szerbia népe ezt megmutatta ezeknek az embereknek. Tudom, hogy ez nehézségeket okoz Szabadka Városának, de ugyanakkor a szerb nép legszebb arcát is megmutatja, a vendégszeretetet, amelyben ma engem is részesített Szabadka polgármestere – mondta Kyle Scott nagykövet.

Scott nagykövet bejelentette, hogy a Városházán megtartott találkozót követően felkeresi a Város Könyvtár amerikai kuckóját, holnap pedig – az USA budapesti nagykövetével együtt – meglátogatja a horgosi határátkelőnél létesített rögtönzött migránstábort.

10392_2.jpg