Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Egy helyet kijelölni a menedékkérelmek benyújtására

2016.07.28.

Kyle Scott, az Amerikai Egyesült Államok szerbiai nagykövete ma – miután meglátogatta a szabadkai ideiglenes migráns-befogadó központot – kijelentette, hogy Szerbia migránsok iránti viszonyulása példamutató a térség számára, mivel nem kerítéseket, hanem befogadó-központokat épített, de súlyosan érintette őt szembesülni a migránsok helyzetével.

10394_1.jpg

Kyle Scott amerikai nagykövet és Johannes Eigner osztrák nagykövet együtt látogattak el a Központba. Kíséretükben volt Aleksandar Vulin, munka-, foglalkoztatás-, harcos- és szociálisügyi miniszter, Irena Vijačkova Solorano, az ENSZ szerbiai koordinátora, dr. Nenad Ivanišević, a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium államtitkára, Predrag Vuletić, tartományi szociálpolitikai, népesedési és nemi egyenjogúsági titkár, Milimir Vujadinović, a szabadkai migránsügyi és a migránsfolyamatok megoldására irányuló tevékenységet koordináló munkacsoport elnöke, valamint Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociálisvédelemért és egészségügyért felelős tagja. Scott nagykövet megismételte: Szerbiának és Magyarországnak meg kellene állapodni egy konkrét hely kijelöléséről, ahol a migránsok átadhatnák menekültkérelmeiket.

Eigner nagykövet elmondta, hogy Ausztria mintegy 100.000 menekültet fogadott be, s emlékeztetett rá, hogy az Európai Unió megállapodott Törökországgal abban, hogy csökkenti az onnan érkező illegális menekültek számát.

Aleksandar Vulin miniszter hangsúlyozta, hogy Szerbia nem változtatja meg a migránsok iránti viszonyulását, és hogy a migránsok iránt úgy viszonyult és a jövőben is úgy viszonyul, ahogyan kell, emberekként, de Szerbia egyedül képtelen megoldani ezt a problémát, s nem felelhet más kormányok lépéseiért.

10394_2.jpg

- Elszállásoló kapacitásokat nyitunk a migránsok számára, a helyzet pedig fél óra alatt megoldható. Csupán arra van szükség, hogy Magyarország kijelentse: a kérelmeket nem a drótkerítésnél, hanem egy meghatározott helyen fogadja be, amely lehet Preševo is. Így el tudnák szállásolni a migránsokat, a befogadó-központban a legjobb körülményeket biztosíthatjuk a számukra, s nem lesz szükség ideiglenes és illegális befogadó helyekre - mondta Vulin miniszter.

Magyarország ilyen döntése mindenki számára hasznos lenne, a migránsok számára is, akik nem szenvednének, Magyarország számára, amelynek nem kellene ekkora katonai erőt állomásoztatnia a határnál, de Szerbia számára is, amely összehasonlíthatatlanul könnyebben szervezhetné meg a migránsok fogadását - mondta Vulin miniszter, hozzátéve, hogy folynak a megbeszélések Magyarországgal, s arra számít, hogy sikerül megállapodásra jutni a menekült-kérelmek befogadásának helyszínében.