Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megnyílt az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének 20. Nyári Akadémiája

2016.08.08.

A szabadkai Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében megkezdte munkáját a 20. Nyári Akadémia, amelyen mintegy 300 óvodapedagógus, osztálytanító, általános és középiskolai tanár vesz részt. Az ötnapos, akkreditált magyar nyelvű továbbképzés során 38 hazai és magyarországi szakember tart előadást.  A Nyári Akadémia megnyitásakor, a Városháza Dísztermében jelen volt Nyilas Mihály, a tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, és Horváth Tímea, Szabadka Város alpolgármestere.

10412_1.jpg

Köszöntőjében a tartományi titkár hangsúlyozta, hogy külön öröm számára, amiért az idei Nyári Akadémia témája A kommunikáció fejlesztése az oktatásban, s hogy ezt a témát alaposan feldolgozzák. Ez a kérdés ugyanis környezetünkben különösen időszerű és jelentős, hiszen szinte minden lépésnél kialakul olyan helyzet, amelyben a megoldást a nyelv megfelelő ismerete és a kommunikációs képesség jelenti.

– A kommunikációs képességek fejlesztése ma már nem csupán a számos pedagógusi feladat egyikét jelenti. Ez határozza meg minden más képesség értékét. Az anyanyelv kellő ismerete és ápolása, a szokások megőrzése a többnyelvű közösségből érkező gyermekek körében igazi kihívást, fontos feladatot jelent pedagógusaink számára – mondta Nyilas Mihály.

Hozzátette: számunkra, akik az oktatáspolitikával foglalkozunk, az a feladatunk, hogy pedagógusaink számára megteremtsük a feltételeket a színvonalas és hatékony munkához.

– Épp emiatt ösztönözzük a pedagógusok szakmai továbbképzését, igyekszünk biztosítani az iskolák számára a szükséges felszerelést, eközben pedig arra törekszünk, hogy korszerűsítsük, jobbá tegyük a tanterveket, a tankönyveket, hogy ezáltal is megkönnyítsük a munkát pedagógusaink számára – mondta Nyilas Mihály.

10412_2.jpg
Nyilas Mihály és Horváth Tímea

Horváth Tímea alpolgármester a Városháza Dísztermében elmondott beszédében leszögezte, hogy a pedagógus-hivatás rendkívül szép – tanítani és nevelni a gyermekeket, átadni nekik a tudást és követendő példaként állni a gyermekek előtt, ugyanakkor nemes feladatot jelent a gyermekeket elindítani az élet gyakran göröngyös, de örömmel és szépségekkel teli útján, szeretettel figyelni előrehaladásukat. Hozzátette, hogy ma már számos tudományos vizsgálat bizonyítja, hogy a kommunikáció sokban hozzájárul a pedagógusi munka eredményességéhez.

Közismert, hogy a kommunikációs képességek minél magasabb szintű elsajátítása elősegíti tartalmasabbá tenni az egyetemi hallgatókkal, a gyermekekkel, a tanítókkal, az óvodapedagógusokkal és más munkatársakkal való kapcsolatot, ami azután tartós nyomokat hagy az emberben. Néha ezek a nyomok kifakulnak ugyan, ám bizonyos formában örökké megmaradnak. Ez a kapcsolat semmivel sem helyettesíthető, emelte ki a többi között Horváth Tímea.

De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke elmondta, hogy az ötnapos szakmai összejövetel során kilenc szakcsoportban folyik majd a munka az óvodapedagógusoktól a középiskolai tanárokig. Több témát dolgoznak fel, a szakcsoportok pedig az Ivan Sarić Műszaki Iskolában, valamint az új városháza nagytermében dolgoznak majd.

A szabadkai Nyári Akadémia megrendezését támogatta a magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma is.