Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Az iráni nagykövet Szabadkán

2016.08.11.

Horváth Tímea, Szabadka Város alpolgármestere, valamint a Városi Tanács kultúráért és mezőgazdaságért felelős tagjai, Mroslava Babić és Osztrogonác Simon ma a Városházán fogadták Majid Fahim Pourt, Irán belgrádi nagykövetét és munkatársait. A megbeszélésen szó volt a két ország régiói és városai együttműködésének a fokozásáról a gazdaság, a mezőgazdaság, a turizmus, a kultúra és az oktatás terén, illetve az iráni nagykövetség valamint Irán belgrádi kulturális központja és Szabadka Város együttműködésének a konkretizálásáról.


10418_1.jpg 

Majid Fahim Pour emlékeztetett rá, hogy Irán a szankciók feloldása után lendületes ipari-gazdasági fejlődésbe kezdett, s hogy országának szándékában áll intenzív együttműködést kialakítani a Szerb Köztársasággal és az itteni önkormányzatokkal.

A nagykövet javasolta, hogy alakítsanak ki együttműködést Irán belgrádi kulturális központja és a szabadkai helyi önkormányzat között, illetve vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy a Szabadkán megszervezésre kerülő jelentősebb kulturális rendezvényeken Irán is képviseltesse magát, miáltal a szabadkaiak is megismerkedhetnének az iráni hagyományokkal, kultúrával és szokásokkal.

Javasolta, hogy kezdetnek egy szabadkai egyetemistákból vagy különböző ágazatokat képviselő, fiatal szakemberekből álló küldöttség látogasson el egy nagyobb iráni városba, ami nem csak a tapasztalatcserét szolgálná, hanem alapokat teremtene konkrét projektek megvalósításához is.

A nagykövet kiemelte, hogy Irán érdekelt a kölcsönös érdekeken alapuló közös projektek megvalósításában, amelyek révén a szerb és iráni cégek illetve vállalkozók megjelenhetnének a harmadik országok piacain.

Majid Fahim Pour nagykövet végezetül Szabadka Város új vezetőségének valamint a Szerb Köztársaság Aleksandar Vučić miniszterelnök vezette új kormányának sok sikert kívánt az elkövetkező négyéves megbízatási időszakhoz.

Horváth Tímea alpolgármester megköszönte a mai látogatást valamint a Szerb Köztársaság Kormányához illetve Szabadka Város vezetőségéhez intézett jókívánságokat, majd hozzátette: a szabadkai önkormányzat mindent megtesz azért, hogy mielőbb megvalósuljon az Iránnal való együttműködésre vonatkozó ötletek némelyike.

Hangsúlyozta, hogy a konkrét projektek magvalósításához szükséges feltételek megteremtése érdekében folyamatos tapasztalatcserét kell kialakítani Szabadka Város és Irán belgrádi nagykövetsége között.

A Városházán megtartott fogadást követően az iráni küldöttség ellátogatott az Építőmérnöki Karra és felkereste a mérgesi Mamužić mezőgazdasági magángazdaságot.

10418_2.jpg