Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották az idei Dužijanca központi ünnepségét

2016.08.14.

Szabadkán a Szabadság téren megtartották a 2016. évi Dužijanca központi ünnepségét. A hagyományos rendezvényt 106. alkalommal tartották meg az aratás befejezése alkalmából, hálát adva Istennek a termésért, különösen a búzatermésért. Az idei bandagazda és marokszedője, a szabadkai Ninoslav Radak és a györgyéni Nataša Vojnić Tunić adta át Szabadka polgármesterének, Bogdan Labannak az új szalmából font koszorút és az új lisztből sült kenyeret.

10421_1.jpg

Miután átvette a kenyeret, Bogdan Laban polgármester azt felmutatta a négy égtáj felé, majd emlékeztetett rá, hogy az aratóünnepséggel Szabadkán az aratás végét ünnepelik immár már több mint 100 éve. Ez egy olyan szokás, amelyet évszázadokon keresztül ápoltak és őriztek a vidék tanyasi családjai.

Mint mondta, a munkába, az Istenbe vetett hit egy élő néprajzi múzeum, kulturológiai ritkaság, olyan ünnep, amely túlnő a nemzeti és vallási hovatartozás határain.

Ez a rendezvény a legjobb tulajdonságainkat ébreszti fel és ápolja bennünk, ezek pedig a szorgalom, a kitartás, a közösség iránti törekvés – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a Dužijanca jelentőségében és méreteiben kinőtte helyi jellegét.

– Az aratóünnepség jelképesen magában foglalja Szabadka, de az egész Vajdaság polgárainak legszebb tulajdonságait. A mai nap ezért az együvé tartozás, a munka és az elszántság ünnepe, amely tükrözi hazánk e részének minden szépségét és sokszínűségét – emelte ki Bogdan Laban polgármester.

10421_2.jpg

Megállapította, hogy nem sok rendezvény büszkélkedhet évszázados hagyományokkal, s hogy a Dužijanca ilyen hosszú időn keresztül fennmaradt, az többek között annak is köszönhető, hogy tartós értékeket hordoz magában, jelképezve a boldogságot, az egységet és a szeretetet.

– Becsülünk és tisztelünk minden nemzeti közösséget, amely ad magára, őrzi és ápolja a hagyományait, kultúráját és nem veszíti el identitását. Az önkormányzatban mindenkinek kötelezettsége segíteni ebben Önöket, és hogy mindannyian együtt mutassunk példát másoknak, hogy megmutassuk egymásnak az erőt és a hitet, hogy a közös munka és igyekezet hozzájárul a közösség felemelkedéséhez, eredményeihez. A Dužijancának ugyanígy meg kell őriznie valós és eredeti értékeit – hangsúlyozta a polgármester.

Beszéde végén Bogdan Laban polgármester megdicsérte az aratóünnepség jó szervezését, s elégedettségének adott hangot annak láttán, hogy milyen sok fiatal vett részt a Dužijanca rendezvényein, beleértve a hagyományos aratóversenyt is. Ez is arról győz meg bennünket – mondta, hogy a Dužijanca még nagyon sokáig városunk egyik legjelentősebb rendezvénye marad.

10421_3.jpg

A program ünnepi része hagyományosan a reggeli áldással és a legszebb aratópár kikísérésével kezdődött a Szent Rókus templomban, majd a menet az Avilai Szent Teréz székesegyházhoz vonult, ahol megünnepelték az Oltáriszentséget. A hálaadó istentiszteletet, az Aratóünnepség legfontosabb egyházi eseményét msgr. dr. Antun Škvorčević horvátországi, požegai érsek celebrálta.

Ezután kezdődött a leglátványosabb esemény, a díszfelvonulás, amely az Avilai Szent Teréz székesegyháztól haladt a Szabadság térig. A szabadkaiak és a vendégek hagyományosan először a Dužijanca zászlóvivőjét köszöntötték, majd a határőr egyenruhába öltözött lovasok menetét, majd a szalmából font korona és kalász következett. A menetben ott voltak a kis királynők, akik hagyományos énekekkel szórakoztatták a közönséget, a népviseletbe öltözött, korabeli szerszámokkal vonuló részaratók, díszes fogatok, hintók, fiákerok következtek. Utánuk a szabadkai és a környékbeli, valamint a vajdasági, horvátországi és ausztriai művelődési egyesületek tagjai vonultak fel. Őket tucatnyi aratópár követte azokból a településekből, ahol az elmúlt hetekben az aratóünnepség keretében már megtartották a helyi ünnepségeket.

10421_4.jpg

A 2016. évi Aratóünnepség 18 órakor folytatódott, amikor a legszebb aratópár a vendégek és rangos tisztségviselők kíséretében meglátogatta Blaško Rajić sírját a szabadkai Kéri temetőben.

A Dužijanca 2016. központi rendezvénye a Szabadság téren a hagyományos népünnepéllyel ért véget, amely 20 órakor kezdődött..

Az ide Dužijancát a Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesülete szervezte.

10421_5.jpg