Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A bunyevácok megünnepelték a Dužijanca napját

2016.08.15.

A Városháza dísztermében ma este a Bunyevác Nemzeti Tanács szervezésében díszülést tartottak a Dužijanca napja alkalmából, amely a bunyevác nemzeti kisebbség négy legnagyobb ünnepének egyike. A Bože pravde szerb nemzeti himnusz és a bunyevác Podvikuje bunjevačka vila dal elhangzása után az idei aratópár, Tomislav Orčić és Estera Ušumović a búzaszalmából font koronát és az új búzából készült kenyeret átnyújtották Suzana Kujundžić Ostojićnak, a szerbiai Bunyevác Nemzeti Tanács.

10431_1.jpg

Nemzeti ünnepünket, régi szállási szokásunkat száz évvel ezelőtt kiáltották ki egyházi ünnepnek. Ez beíródott minden bunyevác génjeibe – mondta a díszülés résztvevőinek Suzana Kujundžić Ostojić, majd hozzátette: az új kenyér még egy termékeny évet és a bunyevácok itteni, idén ősszel immár 330 éves jelenlétét jelképezi.

A Szerb Köztársaság elnökének személyes kiküldöttje, Nedeljko Tenjović tolmácsolta Tomislav Nikolić köztársasági elnök bunyevácokhoz intézett jókívánságait, azt kívánva, hogy ez a közösség akárcsak eddig, a jövőben is teljes mértékben járuljon hozzá sajátosságainak a megőrzéséhez és Szerbia egészének a fejlődéséhez.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere többek között elmondta, hogy a bunyevácok azt példázzák, hogy egy nép - amely súlyos történelmi megpróbáltatásokon ment keresztül, és számos esetben vitatták el létezését, ami kétségkívül sebeket hagy maga után - de ha egységes marad - meg tudja őrizni nyelvét, kultúráját és szokásait, veleszületett tulajdonságait.   

– Becsülök és tisztelek minden nemzeti közösséget, amely őrzi és ápolja a hagyományait, identitását – köztük a bunyevácokat is – akiknek sikerült megmaradniuk az egyáltalán nem egyszerű történelmi és társadalmi körülmények közepette. Megbízatási időm alatt igyekszem hozzájárulni, hogy legyenek megbecsülve és értékelve, azért, hogy dolgozhassanak és fejlődhessenek, s hogy megmaradjanak az elkövetkező, még legalább 330 évig – hangsúlyozta Bogdan Laban polgármester.

10431_2.jpg

Miroslav Štatkić professzor azt mondta, hogy a bunyevácok az átéltek és megéltek ellenére is itt vannak, öntudatosan, gerincesen, függetlenül.

– Ahogyan az új tartományi Kormány elsődleges stratégiai elkötelezettsége megőrizni a Vajdaság szerb nemzeti és kulturális identitását, ugyanúgy fogja támogatni az itt élő összes több nemzeti közösség identitásának megőrzését és fejlődését. Ez magától értetődően vonatkozik a bunyevácokra is, akik nem csupán kitartásukkal, hanem a vidék minden téren elért fejlődéséhez való jelentős hozzájárulásukkal és a szerb állam iránti megingathatatlan lojalitásukkal ezt ki is érdemelték – emelte ki Miroslav Štakić.

A díszülés végén Suzana Kujundžić Ostojić Nedeljko Tenjovićnak átnyújtotta az új szalmából font koronát, Miroslav Štatkićnak az új szalmából font koszorút, Bogdan Labannak pedig az új lisztből sült kenyeret.

A Dužijanca napjának megünneplése díszmenettel kezdődött, amely a Bunyevác Matica elől indult, áthaladt a szabadkai Korzón, majd a téren eljárták a nagy bunyevác körtáncot.

10431_3.jpg

Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke, a hagyományoknak megfelelően - megkoszorúzta Blaško Rajić mellszobrát, annak elismeréseként, hogy papként, irodalmárként, hazafiként és hazaszerető emberként kifejtett tevékenységével mély nyomokat hagyott a bunyevácok életében.

A Dužijanca napját, a bunyevác kisebbség nemzeti ünnepét Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én ülik meg.