Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Štefanek megígérte az Európa-bajnoki aranyat is

2016.08.19.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma a Városházán fogadta Davor Štefanekot, a szerb kötöttfogású birkózóválogatott tagját, aki a Rio de Janeiró-i Olimpiai Játékokon aranyérmet szerzett a kötöttfogásúak 66 kilogrammos súlycsoportjában, valamint Štefanek edzőjét, Sreten Damnjanovićot.

10444_1.jpg

A Polgármesteri Hivatalban megrendezett fogadást követően Bogdan Laban a sajtó képviselőinek elmondta, hogy Szabadka és Szerbia is büszke Davor Štefanekre.

– Ez boldog nap Szabadka számára. Mindenekelőtt mély és őszinte hála bajnokunknak, Davornak, aki boldoggá tette Szabadka Városát és Szerbiát. Mostantól 2016. augusztus 16-a aranybetűkkel szerepel a szabadkai és a szerbiai sport történetében. A Spartacus Birkózó Klub tagjai már eddig is szereztek olimpiai érmeket: Momir Petković 1976-ban Montreálban aranyat, Refik Memišević pedig 1984-ben Los Angelesben ezüstöt – ez pedig a harmadik olimpiai érem, amelyre rendkívül büszkék vagyunk – mondta Bogdan Laban polgármester.

Elmondta, hogy Szabadka Városa 2016. augusztus 20-án 20 órakor a Városháza díszbejáratánál ünnepi fogadást rendez Davor Štefanek olimpiai bajnok számára, s arra kérte a szabadkaiakat, hogy mutassuk meg aranyérmes birkózónknak, mennyire vagyunk büszkék elért sikerére.

Hozzátette: elkészült az emléktábla Štefanek nevével, amelyet Szabadka Város napján, szeptember 1-jén helyeznek e laz Olimpiai csobogón, amire Davor már régóta vágyott, s amit sikerült elérnie.

Štefanek megköszönte az őszinte fogadtatást, de kifejezte háláját Szabadka Városának, a Szerb Köztársaságnak, a Birkózó Szövetségnek, az Olimpiai Bizottságnak, a szövetségi kapitánynak, az edzőknek…

– Nem szeretek sokat beszélni. Amikor bejutottam a döntőbe azt mondtam: Én nem beszélek, hanem a szőnyegen dolgozok. Erre tanított meg edzőm, Sreten Damnjanović. Örülök, hogy visszatértem Szabadkára, birkózótermünkbe, amelyben – ahogyan Sreten mondogatja – ott él a birkózók ezreinek a szelleme. Ki tudja, talán ha ott maradok a nagybecskereki Proleterben, lehet, hogy nem szereztem volna meg az aranyérmet. Köszönetet mondok mindazoknak, akik bíztak bennem. Korábban azt mondtam: eredményeimmel fogom igazolni mindazt, amit belém fektettek, s remélem, hogy világbajnoki és olimpiai bajnoki címemmel ezt bizonyítottam is - mondta Štefanek.

10444_2.jpg

Megállapította, hogy birkózói pályafutása során elérte azt, amit eddig még senki sem, mégpedig megszerezte az aranyérmet az üzbegisztáni Taskentben megrendezett világbajnokságon és a riói Olimpián,  majd bevallotta, hogy Rio de Janeiróban a bajnoki emelvényen valamit mégis hiányolt.

– A riói Olimpia után szerettem volna elbúcsúzni a válogatottól, de nem a birkózástól is. A birkózók között én szereztem a legtöbb érmet, aranyakat is, de egy valami még hiányzik, az Európa-bajnoki cím. Kétszer jártam hozzá nagyon közel, kétszer voltam második. Jövőre hazánkban rendezik meg az Európa-bajnokságot, ezért januártól megkezdtem az előkészületeket. Mindent meg fogok tenni, és megszerzem az Európa-bajnoki aranyat is – ígérte meg Štefanek, hozzátéve, hogy még egy célja van: a szerb bajnoki címet visszaszerezni Szabadkának.

Sreten Damnjanović, a legendás hírű edző elmondta, hogy a Spartacus BK kiváló eredményeket ért el, s hogy örül annak, hogy Štefanek az olimpiai bajnoki cím megszerzésével felülmúlta tanítómesterét.

– Termünkben tényleg ezer szellem él. Ezt egyszer egy barátom, a nagy vízilabdázó, Zoran Janković mondta nekem. Egyszer ellátogatott hozzánk, bejött a terembe, s azt mondta: nem csoda, hogy ilyen eredményesek vagyunk, hiszen itt annyi birkózó szelleme él. Ezt jól megjegyeztem, s azóta ezt meséltem az érmeket szerző birkózók generációinak.  Štefanek mindig arról beszélt nekem, hogy szeretne felülmúlni engem, s most ez valóban sikerült neki. Mindent megtanult tőlem, most már csak az kellene, hogy átvegye tőlem az edzői tisztet, s ezzel teljesülni fog minden vágyam. Ő az egyetlen versenyzőm, aki hű maradt Szabadkához, Szerbiához, s minden eredmény, amit elér, Szabadkáért és Szerbiáért teszi – húzta alá Damnjanović.

Davor Štefanek Bogdan Labannak az Olimpiai Játékok jelével ellátott pólót ajándékozott, míg Sreten Damnjanović Laban polgármesternek, valamint Nemanja Simovićnak, a Városi Tanács sportért felelős tagjának átadta Momir Petković birkózó ajándékait.

10444_3.jpg