Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Gazdag városnapi program

2016.08.22.

– Szabadka Város idei városnapi programja gazdag és változatos lesz. Csütörtökön, szeptember 1-jén a városközponti téren a Budapesti Operettszínház művészei lépnek fel, valamint Pély Barna budapesti rockénekes és dalszerző, aki akusztikus gitár-koncertet tart.  A komolyzene-kedvelők számára aznap este – elsősorban a szabadkai Miloš Nikolić hegedűtanárnak köszönhetően vendégszerepel a Vajdasági Kamarazenekar. Pénteken, szeptember 2-án a szabadkai közönségnek bemutatkozik a Perpetuum mobile és a Lexington band – jelentette be Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a Városháza Média Központjában megtartott sajtótájékoztatón.

10451_1.jpg

A programokat augusztus 26-a és szeptember 4-e között rendezik meg, s ingyenesek lesznek minden látogató számára – mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy a városnapi programokra idén a költségvetésben 2,4 millió dinárt irányoztak elő. Mint mondta, ez elegendőnek bizonyult, mivel ahol csak lehetett, igyekeztek bizonyos megtakarításokat elérni, amellett pedig a program egyes résztvevői, mint például a Vajdasági Kamarazenekar Szabadka Városának ajándékozzák fellépésüket.

– Az volt a szándékunk, hogy a programban fellépők kiválasztásával eleget tegyünk minden szabadkai ízlésének. A városnapi programokat úgy szervezzük, hogy minden szabadkai számára lehetővé tegyük a koncerteken való részvételt, ezért – az előző évekhez hasonlóan – a peremvárosi településen élők számára szeptember 1-jén és 2-án ingyenes buszjáratokat indítunk a városba és vissza – emelte ki Bogdan Laban.

A városközpontban felállítandó kisszínpadon szeptember 1-jén 12-től 13 óráig a gračanicai Művelődési Otthon tagjai előadják a Školsko zvonce /Iskolacsengő/ című színdarabot – mondta a polgármester, egyúttal pedig azt is bejelentette, hogy szeptember 2-án 11 órakor a szabadkai Közkórházban meglátogatja a városnapon született csecsemőket, a kismamáknak pedig alkalmi ajándékokat nyújt át.

Szombaton, szeptember 3-án a Raichle Ferenc parkban 21-től 23 óráig fiatal szabadkai együttesek lépnek fel, 23 órától pedig a Corvin Mátyás utcában Orange Partyt rendeznek.

Bunford Tivadar, a Városi Képviselő-testület elnöke emlékeztetett rá, hogy Szabadka Város napját minden év szeptemberének első napján ünnepeljük, annak emlékére, hogy 1779-ben Mária Terézia császárnő Szabad királyi város címet adományozott Szabadkának.

– A város napján, a 237 évvel ezelőtti ünnepi esemény alkalmából tisztelettel várjuk a hazai és a külföldi vendégeket, valamint kedves polgártársainkat is. A központi városnapi ünnepség szeptember elsején 9:30-kor kezdődik a Városháza díszbejárata előtt. A város zászlajának felvonását követően 10 órakor a Városháza Dísztermében díszülést tart Szabadka Város Képviselő-testülete, amelyre többek között meghívták a tartományi kormány és a tartományi Képviselőház elnökét, Igor Mirovićot és Pásztor Istvánt, a helyi politikusokat, a Városi Képviselő-testület tanácsnokait, a köztársasági és a tartományi képviselőket, a partnervárosok küldöttségeit, Magyarország és a Horvát Köztársaság főkonzulátusainak, valamint a nemzeti tanácsoknak a képviselőit – mondta Bunford Tivadar.

A Városi Képviselő-testület díszülésén, amelyen átnyújtják a Díszpolgári címmel és a Pro Urbe-díjjal járó oklevelet és plakettet, fellép Oliver Njego belgrádi operaénekes és Baracskai Judit magyarországi operaénekesnő, akinek a fellépését Szeged testvérvárosként adományozza Szabadkának.

A Vajdasági Kamarazenekar nevében Miloš Nikolić elmondta, hogy Szabadka Város napján a Vajdasági Kamarazenekar bővebb felállásban lép fel, vagyis, a megszokott 25 helyett a szabadkai Szabadság téren 40 kiváló zenész fog muzsikálni.

– Műsorunkat is ennek megfelelően módosítottuk, hogy széles közönséghez szóljon, mivel most nem teremben lépünk fel. A műsorban hagyományos komolyzenei számok hangzanak el, illetve különleges hangszerelésű filmzenék, amelyeket Szabadkán még sosem adtak elő. Ezt a hangversenyt, amelynek a költségei elérik a másfél millió dinárt, Szabadka Városának és a szabadkaiaknak ajándékozzuk – mondta Miloš Nikolić.

A városnapi programot előkészítő munkacsoport tagja, Branislav Joka elmondta, a városnapi ünnepségek keretében immár hetedik alkalommal rendezik meg a Hagyomány ízei elnevezésű vásárt, amelyen több mint 40 termelő mutatkozik be házias ételekkel, borokkal és gyümölcspárlatokkal, kézműves termékekkel és emléktárgyakkal.

Nemanja Simović, a Városi Tanács sportért és ifjúságért felelős tagja elmondta, hogy a városnapi program részeként  23. alkalommal szervezik meg a Stevan Vilotić Ćele Labdarúgó Emléktornát, amelyen hat válogatott vesz részt. Szeptember 1-je és 5-e között a szabadkai Olimpiai csobogón két új táblát helyeznek el, Davor Štefanek és Nikola Kalinić nevével, akik a Rio de Janeiróban most befejeződött Olimpiai Játékokon arany- illetve ezüstérmet szereztek.

Megjegyezte, hogy a szabadkai városnapi ünnepségeken részt vesznek az oktatási és művelődési intézmények, illetve, hogy a városközponti kisszínpadon bemutatkoznak a szabadkai általános és középiskolák legtehetségesebb és legjobb tanulói, akik a különböző versenyeken figyelemre méltó eredményeket értek el.

10451_2.jpg

Szabadka Város Napja 2016.