Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megemlékezés a szabadkai partizánosztag megalakulásának 72. évfordulójáról

2016.08.23.

A szabadkai partizánosztag 1944. augusztus 23-án alakult meg, s ebből az alkalomból Skenderevón megkoszorúzták az Alkazar nevű egykori partizánbázison elhelyezett emléktáblát.  Szabadka polgárai, a helyi önkormányzat és a Harcos Szövetség városi bizottsága nevében Ilija Đukanović, a Városi Tanács tagja és Vojislav Raičević, a szabadkai Harcos Szövetség Városi Bizottságának elnökhelyettese tanácsos koszorúzott.

10452_1.jpg

A Bácskai-baranyai Operatív Zóna törzskarának parancsára 1944. augusztus 23-án alakult meg a szabadkai partizánosztag, azzal a feladattal, hogy  harci cselekményeket hajtson végre Szabadkán és környékén. A szerémi illetve a bácskai-baranyai osztagból 11 tapasztalt – bácskai származású – harcost emeltek ki, parancsnokká pedig Jovan Mikićet nevezték ki, aki a Spartak partizán nevet kapta.

A szabadkai partizánosztag a palánkai határban levő bázisról indultak Szabadkára. A Moszkva nevű bázistól Szabadkáig mintegy 120 kilométert tettek meg, öt éjszaka alatt, augusztus 31-től szeptember 5-ig.

A szabadkai partizánosztag, amelynek törzskara Lajčo Jaramazović skenderevói tanyáján, az Alkazar bázison működött, valamivel több, mint egy hónap alatt mintegy 20 fegyveres akciót hajtott végre.

10452_2.jpg

Az első szabotázs-akciót 1944. szeptember 10-én hajtották végre, amikor aláaknázták a villanytelep berendezéseit. A városban 12 napig nem volt közvilágítás és a gyárak többsége sem dolgozott.

Pero Šegina, a Harcos Szövetség tavankúti helyi egyesületének az elnöke a megemlékezésen elmondta, hogy Tavankút 1944. október 9-én, Szabadka pedig egy nappal később szabadult fel. Szabadka felszabadításával a partizánosztag becsülettel és teljes egészében eleget tett feladatának, s hogy a VIII. Vajdasági Rohambrigád megérkezését követően az osztag több száz önkéntessel felszaporodva csatlakozott a rohambrigádhoz.

– Szabadka felszabadulását követően érkezett meg a VIII. Vajdasági Rohambrigád, amelyben az ország felszabadításáig 300 tavankúti fiatal harcolt. A legsúlyosabb ütközetet Batinánál vívták, amikor 76 tavankúti esett el, akiket tisztelet és hála illet. Életükkel fizettek Szabadka soknemzetiségű gazdagságáért, a béke, az egyetértés, a tolerancia és a megértés városáért – hangsúlyozta Pero Šegina.

10452_3.jpg

Az Alkazar bázisnál elhelyezett emléktáblát megkoszorúzta a Harcos Szövetség tavankúti helyi egyesülete valamint a tavankúti Helyi Közösség küldöttsége is.