Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megkezdődött a 15. Interetno Fesztivál

2016.08.23.

Ma este a Köztársaság téren ünnepélyesen megnyílt a 15. Interetno Fesztivál. A folklór hagyományos nemzetközi rendezvényének, az Interetno Fesztiválnak a megnyitását a résztvevők díszfelvonulása előzte meg. A Köztársaság téren felállított Etnopolis fesztiválvárosban bemutatták a résztvevőket, zenekarokat, néptánc- és népi együtteseket Argentínából, Costa Ricából,  Észak Ciprusról, Magyarországról, Oroszországból, Uruguayból valamint Szerbiából.

10453_1.jpg

A résztvevőket, a szervezőket és a városból illetve a vidékről érkezett nagyszámú közönséget Miroslava Babić, Szabadka Városi Tanácsának kultúráért felelős tagja köszöntötte, kiemelve, hogy Etnopolis város a városban, amelyben összefonódik a modern és a hagyományos, s amelyben idén is bemutatkoznak a régi szakmák kimagasló mesterei, láthatóak lesznek a lassan feledésbe merülő tárgyak, amelyek a vidék népeinek történetét tükrözik.

Hiszem, hogy az Interetno Fesztivál résztvevői a fesztivál napjai alatt megismerkednek egymással, tapasztalatokat cserélnek, új barátságokat kötnek, alkalmuk lesz megismerkedni a soknemzetiségű Szabadka sajátosságaival, azzal a várossal, amelynek vendégszeretete, a közösség, a tolerancia és a másság gazdagságának az ápolása iránti elkötelezettsége jól ismert nem csak ebben a térségben, hanem egész Európában is - mondta.

– Remélem, hogy jól érzik majd magukat körünkben, hogy az Interetno Fesztivál befejezte után városunkból pozitív üzenetekkel utaznak haza azokba az országokba, ahonnan érkeztek, s hogy újra találkozunk a következő, a világ tizenhatodik kulturális szemléjén. Az önkormányzat, Szabadka minden polgára nevében üdvözlöm mélyen tisztelt vendégeinket s kívánom, hogy kellemesen érezzék magukat városunkban – mondta Miroslava Babić.

10453_2.jpg
Miroslava Babić

Ugyanakkor elégedettségének adott hangot, amiért a Népkör Magyar Művelődési Központ idén is mindent megtett azért, hogy minél színvonalasabb és tartalmasabb Interetno Fesztivált szervezzen, majd emlékeztetett rá, hogy a népszokások nemzeti tudatunk külső megnyilatkozásai, amely alapján megismernek bennünket más népek, s ami miatt ezeket nemzeti sajátosságunkét meg kell őriznünk, és ápolnunk kell őket.

– A folklór nemzeti önazonosságunk fontos eleme, s ezért hiszem, hogy már a következő Interetno Fesztiválon a szabadkaiaknak bemutatkozik hazánk legreprezentatívabb folklórcsoportjainak egyike-másika - hangsúlyozta Miroslava Babić.

Takács Márta, a Népkör Magyar Művelődési Központ elnöke kívánt kellemes itt-tartózkodást mindenkinek az idei, 15. Interetno Fesztiválon, hogy minden látogató és résztvevő számára legyen ez egy különleges és feledhetetlen Fesztivál.

10453_3.jpg
Dragan Đorđević

Dragan Đorđević, a Folklórfesztiválok Nemzetközi Szervezete (CIOFF) szerbiai nemzeti szekciójának az elnöke a Fesztivál megnyitásakor kiemelte, hogy a szervező, a Népkör MMK mindent megtesz azért, hogy az Interetno Fesztiválra ne csak Szabadka, hanem a Folklórefesztiválok Nemzetközi Szervezete egyaránt büszke legyen.

A gazdag kulturális program, a népi kézművesség bemutatkozása és a kirakodóvásár mellett az Interetno Fesztivál látogatóit egyéb rendezvényekre is várják: a Gasztro-faluban, a Borok utcájában, a Fesztiválklubban, az Aranykapu Játszóházban, amelyben a legkisebbek megismerkedhetnek a régi mesterségekkel is.

Az Interetno Fesztivál szervezői a Népkör MMK és Szabadka Városa.