Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Hírek

Megnyílt az Európai Filmek 23. palicsi fesztiválja

2016.07.16.

Ma este Palicson a Vigadó kongresszusi termében Gianfranco Rosi Tűz a tengeren című alkotásának a bemutatásával – amely a berlini filmfesztiválon Arany Medve-díjat kapott - megnyílt az Európai Filmek 23. Palicsi Fesztiválja. A fesztivált hivatalosan az idei Lifka Sándor-díjjal jutalmazott osztrák Ulrich Seidl és Slobodan Šijan szerb rendező nyitotta meg, akiknek az európai filmgyártáshoz nyújtott kivételes hozzájárulásért Radoslav Zelenović fesztivál-igazgató és Mira Banjac, a fesztivál-tanács elnöke nyújtotta át az elismeréseket.

10346_1.jpg

Ulrich Seidl az Európai Filmek 23. Palicsi Fesztiváljának megnyitásakor azt mondta, hogy jó érzés Menzel, Angelopulosz, Kusturica korábbi díjazottak társaságában lenni, s hogy a díj munkájuk bizonyítéka is egyben.

Filmjeim nem behízelgőek, hanem vizsgálódnak és nyugtalanságot keltenek – mondta Seidl, kiemelve, hogy nem kell művészi kompromisszumokat kötni, vagy engedni a populizmusnak.

– A film ugyan nem váltja meg a világot, de azzal a meggyőződéssel kell készíteni őket, hogy elmozdíthatja a dolgokat. Az ötlet a fontos. Az európai filmet a keményfejűség és a bátorság mentheti meg – hangsúlyozta Ulrich Seidl.

10346_2.jpg
Radoslav Zelenović és Ulrich Seidl

A fiatal alkotókhoz intézett felhívásában úgy fogalmazott: ne tegyenek engedményeket a közönségnek és legyen önbizalmuk, hogy a kvóták korában, amelyek döntőek a filmgyártás szempontjából, csak az ötlet mentheti meg őket és filmjeiket is. Számítaniuk kell a veszteségekre, de nem szabad feladniuk – mondta.

Több kultuszfilm (Fojtogató a fojtogató ellen, Ki énekel ott, A maratonfutók tiszteletköre) rendezője, Slobodan Šijan azt mondta, hogy ezt a díjat azok a rendezők teszik jelentőssé, akik eddig kiérdemelték, s hogy jó érzés közéjük tartozni.

10346_3.jpgSlobodan Šijan és Mira Banjac

Magamat komédiarendezőnek tartom. Vajon az, hogy nekem ítélték oda a díjat, azt is jelenti, hogy több lesz a nevetés az európai filmekben - mondta Šijan.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a jelenlevőkhöz szólva elmondta, hogy a különböző gondok és a pénzhiány ellenére nem szeretnénk elszegényíteni a lelkeket, szeretnénk jobbá tenni a fesztivált, a Város pedig igyekezett idén is megteremteni a megfelelő körülményeket az európai filmes értékek bemutatásához.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy a fesztivál 2003 óta az európai filmek szemléje, majd hozzátette: a Fesztivál jelentősége azóta folyamatosan nő, s hogy az utóbbi években a térség filmes alkotóinak legjelentősebb találkahelyévé vált, s hogy hivatalosan is népszerűsítették a legjelentősebb európai filmfesztiválokon is.

10346_4.jpg
Bogdan Laban polgármester

– Számunkra, szabadkaiak számára ez a fesztivál különösen jelentős, nem csak azért, meg megalapozta az európai kulturális értékeket, hanem azért is, mert a filmes szemlék azok, amelyeken felnőttünk, amelyeken szórakoztunk, s amelyeket türelmetlenül vártunk minden nyáron – mondta Bogdan Laban polgármester.

Az európai filmek palicsi fesztiválja nehéz körülmények között jött létre és maradt fenn, az egyik legjelentősebb szerbiai filmes rendezvény, s rendkívül fontos pont az európai filmfesztiválok térképén – hangsúlyozta Laban polgármester, majd azt üzente: a nehézségek ellenére sem fogjuk hagyni, hogy eltűnjön erről a térképről.

A megnyitón beszédet mondott Nebojša Kuzmanović, tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallásügyi titkár is. Kiemelte a fesztivál jelentőségét, rangját, s bejelentette, hogy Vajdaság AT kormánya, amely felismerte a fesztivál jelentőségét, támogatja majd az európai filmek palicsi fesztiválját.

A fesztivál végéig, július 22-ig a közönség 13 program keretében 103 filmet tekinthet meg.

A fő versenyprogramba 14 film tartozik, ebből kettőt versenyen kívül mutatnak be, a legjobb filmnek járó Arany Torony-díjat és a legjobb rendezőnek járó Palicsi Torony-díjat a következő összetételű zsűri ítéli oda: Yesim Ustaoglu rendezőnő (Törökország), Riina Sildos producer (Észtország), Aistė Diržiūtė színésznő (Litvánia), Michaela Kezele rendezőnő (Németország) és Stefan Arsenijević rendező (Szerbia).