Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Látogatás a városnapi újszülötteknél

2016.09.02.

A szabadkai Közkórház szülészetén tegnap, nagy örömünkre, öt csecsemő jött a világra, három fiú és két leány. A Város és a magunk nevében, Bunford Tivadarral, a Városi Képviselő-testület elnökével együtt meglátogattuk azokat a csecsemőket, akik a Város napján születtek. Az anyukáknak gratuláltunk az új családtagokhoz, emlékplakettet és 10-10 ezer dináros utalványt nyújtottunk át nekik.   Ez egy szép újdonság, amelyből a jövőben gyakorlat lesz, legalább is amikor az új városi hatalomról van szó – nyilatkozta a szeptember 1-jén született kisbabáknál tett látogatását követően Bogdan Laban, Szabadka polgármestere.

10477_1.jpg

A jelenlegi adatok szerint Szerbiában évente valamivel több mint 65.000 csecsemő születik, a Vajdaságban ebből mintegy 18.000, Szabadkán pedig öt év alatt, 2010-től 2015-ig összesen 8.339 csecsemő született. Sajnos a születésszám évről évre csökken – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy 2012-ben 1.435, 2015-ben pedig 1.364 kisbaba jött a világra.

Elmondta, hogy örömére szolgálna, ha Szabadkán évről évre több bölcsőben ringanának újszülöttek, majd Laban polgármester hozzátette, hogy Szabadka Városa egész sor lépést tesz a népszaporulat ösztönzése és a gyermekes családokról való fokozottabb gondoskodás érdekében.

Szabadka Város költségvetésében 2016-ra a városunk területén élő kismamák egyszeri pénzsegélyére összesen 22 millió dinárt irányoztunk elő. Az elkövetkező években a szabadkai önkormányzat további lépéseket tesz a népszaporulat növelése érdekében.  Emlékeztetem Önöket arra, hogy Aleksandar Vučić kormányfő bejelentette egy kiegészítő csomag elfogadását a népszaporulat-ösztönzés céljából, egy olyan stratégia formájában, amely a majdani szülők legnagyobb problémáit veszi célba – mondta Bogdan Laban.

Bunford Tivadar ugyancsak elégedetten állapította meg, hogy Szabadka Város napján öt csecsemő született. Kiemelte, hogy a szabadkai Közkórház a város egyik legfontosabb intézménye, amelyet a helyi önkormányzat a jövőben is támogatni fog.

10477_2.jpg

– Újsütetű elképzelés, hogy a polgármester és a Városi Képviselő-testület elnöke meglátogassa a Város napján született babákat, s örülök, hogy ezt az újszülöttek anyukái is elfogadták. Szép dolog, hogy ezek a gyermekek a jövőben születésnapjukat aznap ünnepelik, amikor a Város napjáról emlékezünk meg.A népszaporulat ösztönzése városunk egyik elsődleges feladata, mert egy idősödő, mind kisebb lélekszámú társadalomra nem alapozhatjuk a jövőnket – mondta Bunford Tivadar.

Ezt a kezdeményezést üdvözölte dr. Branka Milisavljević, a Neonatológiai Osztály vezetője és dr. Goran Mavrak, a szabadkai Közkórház Szülészeti Osztályának a vezetője is.  Ez – mint hangsúlyozták – jelentős előrelépés a szabadkai önkormányzatnak a kórház és a szülészet iránti viszonyulásában.

2016-ban a szabadkai Közkórház szülészetén szeptember 1-jével bezárólag 892 újszülöttet segítettek a világra.