Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Štefanek és Kalinić a legendák között

2016.09.04.

A szabadkai sugárúton található Olimpiai emlékművön két új táblát helyeztek el, Davor Štefanek birkózó és Nikola Kalinić kosárlabdázó nevével, akik a szerb válogatott tagjaként arany- illetve ezüstérmet szereztek a Rio de Janeiróban megrendezett Olimpiai Játékokon. Az ünnepségen jelen volt Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, valamint városunk olimpiai érmesei közül Dušan Duda Maravić, aki 1960-ban Rómában labdarúgásban szerzett aranyérmet, és Mester Gyula, az atlantai olimpián bronzérmes, a sidneyi 2000-es olimpián pedig aranyérmes röplabdázó.

10482_1.jpg

Nagy megtiszteltetés és privilégium egy ilyen jól látható helyen szerepelni abban a városban, amelyben születtem – mondta a sajtó képviselőinek Nikola Kalinić.

– Örülök, hogy sok gyermek jött el, s hogy az ilyen sikerek irányjelzőként is szolgálhatnak, hogy milyen úton lehet elindulni ahhoz, hogy ily módon is a figyelem középpontjába kerüljenek – mondta Kalinić.

Davor Štefanek még mielőtt elutazott volna az Olimpiára, megmutatta, hogy hova kerül majd a tábla a nevével.

– Így is utaztam el Rióba – magabiztosan, tudatában annak, hogy mit tudok és mit akarok elérni. Ezt meg is valósítottam. Büszke vagyok, hogy Kalinićtyal együtt felkerültem erre az emlékműre, hiszen ilyen nagy sportolók társaságába kerülni nagy sikernek számít. Ez a tizenegy olimpiai érem, amely már szerepel az emlékművön, azt bizonyítja, hogy Szabadka a sportok városa – mondta Štefanek.

Ez jó alkalom arra, hogy bírkozóiskolák nyíljanak, hogy edzeni hívjuk a gyerekeket, mert így Szabadkának néhány év múlva új emlékművet kellene építenie, mert a meglevő megtelne.

10482_2.jpg

Bogdan Laban polgármester ebből az alkalomból kijelentette, hogy a helyi önkormányzat a jövőben is finanszírozza a sportot.

– Az Olimpiai emlékmű a Zagrad Polgári Egyesület kezdeményezésére épült, hogy minden olimpiai érmesnek méltó módon állítsunk emléket. Az idén Nikola és Davor szerzett nekünk örömet, amit köszönünk nekik. A Város a lehetőségeihez mérten igyekezett méltó fogadtatásban részesíteni őket, s hiszem, hogy ebben sikerrel jártunk. Hiszem, hogy a szabadkai önkormányzat az elkövetkező években is folytatja a sportegyesületek támogatását, amelyekben remélem, felserdülnek a majdani bajnokok – hangsúlyozta Bogdan Laban.

Mester Gyula kiemelte, hogy hitt Štefanek és Kalinić nagy riói sikerében, s hogy nagy örömére 16 év múltán városunkba ismét olimpiai érmek érkeztek.

A szabadkai olimpiai érmesek emlékművét 2008-ban emelték. Miodrag Mijo Bardić családja és a Zagrad egyesület adományozta a városnak.