Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megnyílt a III. hagyományőrző napok rendezvénysorozata

2016.09.05.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere megnyitotta a szerb hagyományőrző napok rendezvénysorozatát, amelyet ezúttal 3. alkalommal rendeznek meg a Másság közelebbé hoz elnevezéssel.  A ma esti ünnepségen, a Városháza Dísztermében Saša Gravorac, az Észak-bácskai Szerb Egyesületek Szövetségének elnöke Aleksandar Vulin munka-, foglalkoztatás-, harcos- és szociális-ügyi miniszternek, Bogdan Laban szabadkai polgármesternek és Jasmina Stevanovićnak, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkárának oklevelet nyújtott át a szerb kulturális örökség fejlesztéséhez és megőrzéséhez nyújtott kimagasló hozzájárulásukért.

10487_1.jpg

Az Észak-bácskai Szerb Egyesületek Szövetsége a szülőföldi emlékek, a múlt és a hagyományok feledéstől való megmentésére irányuló hatalmas igyekezetet váltotta valóra - mondta Laban polgármester. Ez a kulturális és művészeti rendezvény nagyban hozzájárul nem csupán a szerbek, hanem minden más nép és nemzeti közösség kultúrájának a bemutatásához és ápolásához, akik egy olyan soknemzetiségű közösségben élnek, mint Szabadka.

– A szerb nép idetelepült tagjai, akik Szabadka ölelésében második otthonukra leltek, a hagyományőrző napok gazdag és változatos programjával szeretnének Szabadkának úgy és olyannak bemutatkozni, amilyenek, azzal az egyértelmű szándékkaol, hogy felszámoljanak bizonyos előítéleteket, s hogy népszerűsítsék a toleranciát, egymás megbecsülését és az együvé tartozást – hangsúlyozta Bogdan Laban, majd hozzátette, hogy a szabadkai önkormányzat az elkövetkező időszakban is támogatni fogja ezt a városunk számára jelentős rendezvényt.

10487_2.jpg

A hagyományőrző napok azért is jelentősek, mert a színvonalas program az idősebb korosztályokban is feleleveníti a kulturális örökség gazdaságát – mondta Laban polgármester, kiemelve, hogy a rendezvény ötletgazdáinak nem titkolt szándéka átültetni a gazdag kulturális örökséget a fiatalok tudatába, akiktől ezeknek a hagyományoknak a folytatását várják.

Vulin miniszter azt mondta, hogy mindenki valaha, egyszer jött valahonnan, nem csak itt, hanem a földgolyó minden szegletében, s hogy mindenki egy mosollyal és egy könnycseppel megváltotta a jogot, hogy azt mondhassa: épp innen származik.  

Mindenki, aki valaha is elsírta vagy elnevette magát ezen a sárdarabon vagy ez az ég alatt, joggal mondhatja, hogy ugyanúgy övé az a sár és az az ég, mint bárki másé – emelte ki Vulin, majd hozzátette: soha ne engedjük meg, hogy számolgassanak bennünket, vagy hogy méricskéljék, milyen hosszan nevetünk vagy sírunk a földnek ezen a darabkáján vagy az ég ezen darabkája alatt, amely mindenkit megillet.

10487_3.jpg

– Mik lennénk, ha nem jöttünk volna valahonnan? Mik lennénk, ha nem tudnák felkínálni azt, ami a batyunkban van, amit a vállunkon, a karjainkban, a szemünkben hordozzuk mindazt, amit az előttünk erre járók hagyományoztak ránk.  Kik lennénk, ha nem tudnánk felkínálni szülőföldünket, nyelvünket, kik számára lennénk fontosak és értékesek, ha nem kínálhatnánk fel azt, ami mássá, különbözővé tesz bennünket – hangsúlyozta Aleksandar Vulin, majd hozzátette: Szerbia mindenkié, aki itt valaha is elnevette vagy elsírta magát, függetlenül attól, hogy mikor és honnan jött, azzal a feltétellel, hogy önmagából a legjobbját nyújtja.

Saša Gravorac elmondta, hogy a hagyományőrző napokat először 2014-ben rendezték meg, volt aki elvitatta, úgy kommentálta, hogy nem színvonalas, a szervezők pedig nem válaszoltak ezekre a bírálatokra, mert azok ösztönzést jelentettek a számukra, hogy a jövőben mind sikeresebbek legyenek.

– A fesztivál célja, hogy ápoljuk a toleranciát, a másságot, mert a másság közelebb hoz bennünket egymáshoz, s hogy mindenki, aki ebbe a térségbe jött, egy nap kijelenthesse: büszke arra, hogy a végek őreinek a leszármazotta, hogy szereti, őrzi és mindenki számára jobbá teszi a mi Szabadkánkat – mondta Gravorac.

10487_4.jpg

A program kulturális részében fellépett a Mironosice kórus, Rajko Petrov Nogo irodalmár, valamint Davorka Daša Bosnić az Ođila együttes tagja.

A hagyományőrző napok hat napig tartó rendezvénysorozata egész sor programmal várja a közönséget, de bemutatkoznak a népi kézművesek és alkotók, megrendezik a babák konferenciáját, de fellép Gordana Lazarević és az OK bend is.