Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Mintegy 2000 fellépő a hagyományőrző napok gazdag programjában

2016.09.10.

Számos művelődési egyesület fellépésével és az OK band koncertjével ma este a város főterén véget ért a hagyományőrző napok 3. alkalommal megtartott rendezvénysorozata.  A rendezvényt, amelynek hétnapos gazdag fesztiváli programjában mintegy 2000-en léptek fel, Bunford Tivadar, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke nyilvánította befejezettnek.

10494_1.jpg

A Szabadság téren összegyűlt közönséghez szólva Saša Gravorac, a szervező Észak-bácskai Körzet Szerb Egyesületei Szövetségének elnöke köszönetet mondott a látogatóknak, akik – mint mondta – nagy számban kísérték figyelemmel a fesztiváli programokat, majd azt kívánta, hogy a hagyományőrző napok idei jelmondata, A másság közelebb hoz – legyen mindennapjaink szerves része.

– A hagyományőrző napok központjában a hagyományok, a kultúra, a népi kézművesség ápolása és mindazok az értékek álltak, amelyek egy népet jellemeznek, amelyről ismertek, és amelyek alapján különböznek más népektől. A szülőföld az, amely befolyásolja egész életünket, meghatározza identitásunkat és személyiségünk fő vonásait – emelte ki Saša Gravorac.

Bunford Tivadar a rendezvény bezárásakor azt mondta, hogy a népszokások egy nép kultúráját, gazdag hagyományait tükrözik, s mivel mindez hatással van a nemzeti identitás kialakulására és megőrzésére, azokat folyamatosan megismerni, őrizni és ápolni kell.

10494_2.jpg  Bunford Tivadar és  Saša Gravorac

Mivel felbecsülhetetlen értékűek, a hagyományokat és a szokásokat nem elfeledni kell, sem lemondani róluk, mert – mint mondta – ha lemondunk szokásainkról, az olyan, mintha megtagadnánk őseinket, hagyatékunkat és gyökereinket.

– A hagyományőrző napokat a népi alkotás legszebb értékei jellemzik, s ennek köszönhetően évről évre olyan fesztivállá növi ki magát, amelyre minden polgártársunknak büszkének kellene lennie. Szülőföldünket ápolva önmagunkat ápoljuk és építjük, tesszük jobb emberekké önmagunkat – hangsúlyozta Bunford Tivadar.

Elégedettségének adott hangot, amiért ezzel a rendezvénnyel – a térség, Európa és a világ kulturális térképén a kultúrájáról régóta jól ismert Szabadka fesztiváli kínálata még tartalmasabb, még gazdagabb, mert a fesztiválok és rendezvények közelebb hozzák egymáshoz, összekötik az embereket, s jelentős mértékben hozzájárulnak városunk és országunk népszerűsítéséhez.


10494_3.jpg 

A fesztiválzáró esten számos művelődési egyesület lépett fel, köztük a zombori Ravangrad, a trebinjei Jovan Dučić ME, a topolyai Vuk Stefanović Karadžić SZMK, a Sándor ME Szabadkáról, a busijai Ćirilo i Metodije ME, az inđijai Soko ME, a ruszinok szabadkai egyesületének kórusa, a szabadkai Talentum, az apatini Ognjište énekkar, valamint Dobrivoje Pavlica szólóénekes.

A fesztivál záróműsorát követően az OK adott éjszakába nyúló koncertet, jó szórakozást biztosítva a Szabadság téren összegyűlt szépszámú közönségnek.