Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Tanácskozás a köz- és a magánszféra párbeszédjéről a jobb gazdasági környezetért

2016.09.13.

A Helyi Gazdaságfejlesztési Nemzeti Tömörülés (NALED) és Szabadka Városa szervezésében ma a Városháza Dísztermében regionális tanácskozást tartottak a köz- és a magánszféra párbeszédjéről a jobb gazdasági környezetért. A kerekasztal célja az volt, hogy a helyi önkormányzatok és a vállalatok közötti nyílt párbeszéd és vita útján keressék a közös megoldásokat és a konkrét javaslatokat, amelyek hozzájárulnának ahhoz, hogy javuljon a gazdasági környezet Szabadkán és az Észak-bácskai Közigazgatási Körzetben.

10499_1.jpg

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere elmondta, hogy a júniusban megalakult új városvezetés fokozni kívánja a köz- és a magánszféra közötti együttműködést, illetve javítani szándékozik a helyi gazdálkodási körülményeket.

Városunk már régóta tudja, mennyire jelentős az üzletemberekkel való kommunikáció és együttműködés - mondta Laban polgármester, majd kiemelte, hogy Szabadka a kedvező gazdálkodási környezetről szóló tanúsítványt 2010 júniusában kapta a NALED-től, majd kijelentette, hogy a város kedvező tapasztalatait kész megosztani hazánk más községeivel és városaival.

– A szabadkai önkormányzat az elkövetkező időszakban mindent megtesz, hogy minél több külföldi befektetőt vonzon ide, s hogy minél több munkahelyet létesítsen. A jelenleg munkanélküli fiatal, képzett szabadkaiaknak jók a kilátásaik arra, hogy a közeljövőben itt találjanak maguknak munkát, annál is inkább, mivel a külföldi és hazai befektetők számára Szabadka kedvező befektetési lehetőségeket ígér, s amely jelentős infrastrukturális potenciálokkal rendelkezik – hangsúlyozta Bogdan Laban.

Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke üdvözölte a Tartományi Kormány és a NALED közötti stratégiai megállapodás mai aláírását, majd kiemelte, hogy ez a tömörülés jelentős mértékben hozzájárult a vajdasági gazdaság és befektetési potenciálok fejlődéséhez.

– A statisztika azt mutatja, hogy a NALED tanúsítványával rendelkező helyi önkormányzatok eleget tettek a külföldi befektetésekhez szükséges szabványoknak, s ennek köszönhetően éves szinten átlagban hét külföldi befektetés történik, míg a tanúsítvánnyal nem rendelkező önkormányzatok esetében ez a szám 3,3, ami önmagáért beszél – mondta a többi között Pásztor István.

Ivan Đoković, a tartományi Kormány alelnöke, tartományi gazdasági és turisztikai titkár elmondta, hogy a titkárság egyik prioritása párbeszédet kialakítani a köz- és a magán-szféra között a jobb gazdasági és befektetői környezet kialakítása érdekében.

– A magán- és a közszféra közötti nyilvános párbeszéd a lehető legjobb módon járulhat hozzá a gazdaság és a gazdasági fejlődéshez szükséges jogi környezet megteremtéséhez. A szakmai és a civil szervezetek és más egyének útján a terepről érkező visszajelzések a segítségünkre lehetnek a gazdaságösztönző tevékenység kialakításában – emelte ki Ivan Đoković.

Ana Brnabić köztársasági államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter azt mondta, hogy a NALED ilyen téren nagy szerepet játszik, mivel ez az egyetlen olyan szervezet, amely kizárólag a helyi önkormányzatok gazdasági fejlődésével foglalkozik. Hangsúlyozta, hogy a Kormánynak könnyebb a szerepe ebben a folyamatban, ha konkrét javaslatok vannak, márpedig a NALED ezt a gyakorlatot képviseli.

A mai kerekasztalon a vitába bekapcsolódott Goran Kovačević, a NALED IB elnöke, Vojislav Genić, a NALED IB tagja, Fremond Árpád népképviselő, a Szerb Képviselőház Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány, illetve Slobodan Petrović az Európai Integrációs Iroda képviselője, valamint több vajdasági község képviselője illetve polgármestere.

10499_2.jpg