Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Ösztöndíj a műszaki hiányszakmákat tanuló diákoknak

2016.09.14.

Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára ma átadta az ösztöndíjaztatásról szóló szerződéseket a középiskolák első osztályos tanulóinak, akik a kézműves hiányszakmára iratkoztak be III. fokozaton a 2016/2017-es iskolaévben. A Városháza Dísztermében a Politechnikai Iskola, az Ivan Sarić Műszaki Iskola és a Vegyészeti-technológiai Iskola 30 tanulója vette át az ösztöndíjazásról szóló szerződést. Az ösztöndíjakat 10 egyenlő havi részletben fizetik ki.  A havi ösztöndíj összege 3.000 dinár.

10502_1.jpg

- A Város költségvetéséből az idén először irányoztak elő pénzt a műszaki hiányszakmákat három évig tanuló diákok számára. Az ötlet az iskolaigazgatóktól származik, azzal a céllal, hogy ösztönözzük a tanulókat a hiányszakmák elsajátítására, mivel nagy a kereslet az ilyen szakmunkások iránt. Egyúttal ez lehetőséget nyújt arra, hogy segítsük a diákokat a tanulásban. A hiányszakmákat a Nemzeti Foglalkoztatás-ügyi Szolgálat nyilvántartása alapján állapítottuk meg - mondta Jasmina Stevanović.

Iso Planić, a középiskolai igazgatók aktívájának elnöke, a Politechnikai Iskola igazgatója szerint az ösztöndíj nem csak anyagi ösztönzést jelent, hanem annak a jele, hogy ez a közösség tudatában van a hiányszakmáknak, a szakmunka jelentőségének, s hogy gondoskodik önnön fejlődéséről és jövőjéről, hiszen a műszaki beállítottságú szakmunkások nélkül gyakorlatilag egy közösség sem fejlődhet.

Az idei iskolaévben a pályázaton legtöbb ösztöndíjat a jövőbeni bútorgyártóknak, ipari mechanikusoknak, villanyszerelőknek, lakatosoknak, hegesztőknek, falburkolóknak és pékeknek ítélték oda, a legkevesebbet pedig a kárpitosoknak, asztalosoknak, kőműveseknek, henteseknek és gépjárművezetőknek.

Az ösztöndíjra nem lesz jogosult az a tanuló, akinek félévkor két elégtelen osztályzata van, ha az Ösztöndíj-bizottság megállapítja, hogy a pályázaton valótlan adatokat nyújtott be, illetve ha a tanév során abbahagyja a tanulást.