Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Palicson megkezdődtek a Szüreti Napok

2016.09.17.

Palicson, az immár 27. alkalommal megrendezett Szüreti Napok rendezvénysorozat, amelyet a gyümölcsösökben és szőlősökben zajló munkák befejezése alkalmából tartanak, több tíz kiállítót és több ezer látogatót vonzott a fürdőhelyre. A Vigadóban megtartott megnyitóünnepségen Milánkovity Helénát, a Mon Mirage Balett Stúdió tagját választották meg a szüret szépévé, az év szőlőcsősze Hompóth Miklós palicsi szőlőtermelő, az Arena Zabatkiensis Borlovagrend új tagja pedig Kezeresi Géza lett. A rendezvényt Nebojša Daraboš, a Városi Tanács turizmusért, beruházásokért és nemzetközi együttműködésért felelős tagja nyitotta meg.


10504_1.jpg

Daraboš ebből az alkalomból elégedetten állapította meg, hogy a szeptember 3. hétvégéjén megrendezett eseményt a gyümölcsösökben és a szőlőkben egész évben szorgalmasan dolgozó jó embereknek szentelik, majd emlékeztetett rá, hogy a Szabadkai-horgosi Homokvidék mindig is ismert volt szőlő-, bor- és gyümölcstermeléséről, s mint mondta, a Város az elkövetkező években is támogatni fogja a Szüreti Napok megrendezését.
    
– A szabadkai önkormányzat a jövőben is támogatni fogja ezt a rendezvényt, nem csupán azért, mert többszörösen is jelentős, elsősorban turisztikai potenciálja miatt, hanem azért is, mert általa egymást erősíti a mezőgazdaság, a gazdaság és a turizmus. A palicsi Szüreti Napokat az különbözteti meg a hasonló vajdasági rendezvényektől, hogy itt nem csupán a jó szőlő- és bortermést ünnepelik meg, hanem azt is, hogy jól termett a többi gyümölcs- és zöldségféle is – hangsúlyozta Nebojša Daraboš, hozzátéve, hogy az elkövetkező években többet kellene tenni ennek a közösségünk számára jelentős rendezvénynek a népszerűsítéséért.  

A látogatók megtekinthették a gyümölcs-, zöldségféle-, bor-, gyümölcspárlat-, méz- és virágkiállítást is. A Vigadón sajtbemutatót és -kóstolót rendeztek, a sétányon kirakodóvásáron (emléktárgyak, kézműves termékek, édességek...) várták a látogatókat, a Zenepavilonnál pedig bemutatkozott a Hagyomány Ízei Egyesület.

A Kisvendéglő parkolójánál a szabadkai Kisállattenyésztők Egyesülete kisállat-kiállítást rendezett, a Vigadóban a szüreti napok témájára készült gyermekrajzok kiállítását, illetve a vlasotincei Művelődési Központ Bor-bál című karikatúra-kiállítására várták a látogatókat.  A Női strandnál a szabadkai Rotary Klub hagyományos jótékonysági akciót rendezett.

A Szüreti Napok Palicson holnap is folytatódik. A programokat 10 és 19 óra között tartják.

10504_2.jpg