Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Intenzívebb együttműködés Szabadka és Banja Luka között

2016.09.26.

Nebojša Daraboš, a Városi Tanács turizmusért, beruházásokért és nemzetközi együttműködésért felelős tagja vezette Szabadka Város küldöttségét, amely kétnapos látogatást tett Banja Lukában. A delegáció a Borik Sportcsarnokban részt vett az Idegenforgalmi és Egészségügyi Vásár megnyitóján. A látogatás során munkajellegű megbeszélésre is sor került Slobodan Gavranovićtyal, Banja Luka polgármesterével, valamint több városi intézmény képviselőjével.

10529_2.jpg

A látogatásról akkor állapodtak meg, amikor Gavranović polgármester legutóbb városunkban járt. Akkor Szabadka polgármesterével megállapodtak abban, hogy a város intézményeit képviselő szakemberek ellátogatnak Banja Lukába, hogy megállapodjanak a további együttműködés konkrét formáiban.

Nebojša Daraboš köszönetet mondott SlobodanGgavranović polgármesternek, amiért elfogadta a megbeszélésre vonatkozó kezdeményezést.

– A Banja Luka és Szabadka közötti barátság nyílt, őszinte, s az együttműködést olyan alapokra kell helyezni, hogy az hosszú távú lehessen. A megbeszélés gyümölcsöző volt. Az intézmények képviselői nyílt, konkrét megbeszélést folytattak, elmondták, hogy mit tehetnek az együttműködés előmozdításáért, mi pedig az önkormányzatokban azon leszünk, hogy közvetlen kapcsolataink mellett támogassuk és magasabb szintre emeljük az intézmények együttműködését – mondta Daraboš.

Gavranović polgármester a Városi Közigazgatási Hivatalban megtartott megbeszélést követően az újságíróknak elmondta, hogy Banja Luka és Szabadka között az elmúlt két évben jelentős együttműködés alakult ki.  

– A mai megbeszélésre több Banja Luka-i és szabadkai közintézmény igazgatóját hívtuk meg, s abban állapodtunk meg, hogy a városok és a polgárok kölcsönös érdekeire alapozva fokozzuk a meglevő együttműködést. Szeretnénk az eddigi együttműködést gazdagítani és szabályozottá tenni. Ez azt jelenti, ha a kulturális együttműködésről beszélünk, akkor előre tudnunk kell, hogy az együttműködésről szóló megállapodással összhangban milyen programokat valósíthatunk meg Banja Lukán vagy Szabadkán - mondta a Banja Luka-i polgármester, kiemelve, hogy az ottani Üzleti Övezet kialakításakor épp a szabadkai tapasztalatok egy részét vette át, s bizonyosra vette, hogy ezen a téren tovább folytatódik az együttműködés.

A Városi Közigazgatási Hivatalban megtartott ülés során a boszniai Szerb Köztársaság Nemzeti és Egyetemi Könyvtára, valamint a szabadkai Városi Könyvtár igazgatói megállapodtak abban, hogy a két könyvtár már október 6-án Szabadkán aláírja az együttműködésről szóló megállapodást, s ezzel kezdetét veszi a könyvtári anyagok cseréje is.  

Az együttműködésről megállapodtak a SZK Modern Művészeti Múzeumának és a szabadkai Modern Képtárnak az igazgatói is. Ugyancsak október 6-án a szabadkai Modern Képtárban megnyílik Nenad Malešević kiállítása, aki a mai fényképezés kutatásával foglalkozik.

A megbeszélésen jelen volt Banja Luka Város Helyi gazdaságfejlesztési Osztályának a vezetője, a Borik Sportközpont és a Banja Luka-i idegenforgalmi szervezet igazgatója, továbbá a szabadkai Politechnikai Iskola és az itteni idegenforgalmi szervezet igazgatója, valamint a szabadkai Milimir Vujadinović, a szerb Képviselőház népképviselője is.