Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megkezdődött a 23. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál

2016.09.25.

A Gyermekszínházban ma este megnyílt a 23. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál.  A fesztivált Zoran Hristić neves zeneszerzőnk, az idei Kis Herceg-életműdíj nyertese nyitotta meg. Ezt a díjat a kultúra és a gyermekszínházi művészet fejlesztésében elért kimagasló eredményekért ítélik oda. Ebben a díjban részesült Mimmo Cuticchio neves olasz mesemondó, színész és rendező, aki a díjat később veszi át.

10532_1.jpg

Az idő, amelyben élünk, inkább durva, mint nemes, de ezt a nemes érzületet szívhatjuk magunkba a szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál színpadára lépve – mondta megnyitó beszédében Zoran Hristić, majd hozzátette, hogy a fesztivál hagyományápoló módon, megindítóan emlékezik azokra a művészekre, akik hozzájárultak fejlődéséhez, hálája jeléül Kis herceggé előléptetve őket.

– Ez a nemes lelkületű gyermek azokra az időkre emlékeztet, amikor dallamok egész sorát ültettem el a szívükben, lelkükben. Vajon újból Kis herceg lettem, aki a zenével cirógatja a gyermekeket? Vajon tényleg sikerült ezt elérnem? A művész gyanakvó, s a díj nem képes eloszlatni a gyanakvást. A díjazott csak akkor boldog, ha a kis hercegek a zenéjét hallgatva hegyezik a fülüket s ugrálnak örömükben. Én most ugrálok. Üdvözöl benneteket  Zoka nóta bácsi – mondta Hristić, aki kimagasló művészi teljesítményt mutatott fel olyan időtálló gyermekdarabokkal, mint amilyen a Balkán mítoszai vagy az Omer és Merima halála, A szimpátia és antipátia, a Kopogó mese vagy a Hobbit.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere elmondta, hogy a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál mindenekelőtt a világos fejlesztési elképzeléseknek és annak köszönhetően, hogy maga köré gyűjti a legjobbakat, komoly nemzetközi tekintélyre tett szert, hatással volt a világ modern gyermekszínháza egészének a fejlődésére és hozzájárult a művészeti ág európai és nemzetközi alkotói szellemiségének fejlődéséhez.  

Mint mondta, a nemzetközi fesztivál a hagyományokra támaszkodva remek előadásokat kínál a legkisebb nézőknek, neveli, tanítja, alkotásra serkenti őket, ugyanakkor pedig a humanitás és a szépség légkörét árasztja.

– Szabadkán, nagy örömünkre, a fesztiváli napok az ifjúság, a gyermekek és mindannak a jegyében telnek, ami számukra életük legszebb részét, a gyermekkort jelenti. Szeretnénk, ha találkozásuk a képzelet világából érkező művészeti alkotásokkal a felcseperedés szépségének és emlékeiknek a szerves részévé válna, amely arra ösztönzi őket, hogy erősítsék Szabadka Város művészi és alkotói potenciálját – mondta Laban polgármester, majd hozzátette, hogy a nemzetközi fesztivál a jövőben is számíthat az önkormányzat támogatására.

Hadži Zoran Lazin, a Tartományi Művelődési és Tömegtájékoztatási Titkárság titkárhelyettese a tartományi Kormány, Igor Mirović tartományi kormányfő, valamint prof. Miroslav Štatkić tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár nevében azt kívánta, hogy a 23. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál is legyen olyan sikeres, mint a korábbiak.

Slobodan Marković, a fesztivál igazgatója és szelektora azt mondta, hogy semmi sem történik véletlenül, sok tudásra, akaratra, érzelemre, erőre és sok álmatlan éjszakára volt szükség, hogy ma Szabadkán olyan fesztiválunk legyen, amely méltó művészeti felemelkedéséhez és világbeli megbecsüléséhez.

– Az alapítástól kezdve munkánk mottója, hogy velünk egyenrangúakkal, vagy tőlünk is okosabbakkal dolgozzunk együtt, nem csak itt Szerbiában, hanem a világ bármely pontján. Szerencsém és előjogom volt a színházművészet két dalnokával dolgozni, akik több mint egy évtizede dolgoztak a fesztivál felemelkedésén. Egyikük Jovan Ćirilov, aki több mint egy évtizedig állt a Fesztiváltanács élén, a másik pedig Henrik Jurkovszki. Sajnos ők már nincsenek közöttünk. Minden érzésüket, tudásukat, színházművészeti elveiket beépítették a fesztiválba, amely Szabadkán megteremtette a bábszínházi Bitef-et, ahogyan a fesztivált elnevezte a néhai Ćirilov – hangsúlyozta Slobodan Marković.

Nemrégiben a polgármesterrel beszélgetve azt mondtam, hogy nincs sok időnk a várakozásra, hiszen nagy feladat előtt állunk: itt kell létrehoznunk a Bábművészeti Kart, valamint a Bábmúzeumot – emelte ki Slobodan Marković, majd hozzátette: a következő fesztiválra májusban kerül sor, s hogy mindent megtesznek a kultúra és Palics fejlődéséért, ahol megrendezik Branko Kockica Napjait és a Ljubivoje Ršumović költészetének szentelt Ršum Napokat.

10532_2.jpg

A megnyitó műsorában fellépett a szabadkai Sveti Roman Melod egyházi gyermekkórus Isidora Ana Stambolić vezényletével, az ifjú belgrádi tehetségekből álló ArtLink Kamaraegyüttes, Manasi Pandya Raghunandan hagyományos indiai táncokkal, valamint a Mars-béli Arsa bohóc.

A Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál védnöke a Szerb Köztársaság Kulturális Minisztériuma, a Tartományi Kulturális, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, valamint Szabadka Város.