Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották a Városi Képviselő-testület 4. ülését

2016.09.29.

A Városháza Dísztermében megtartották Szabadka Város képviselő-testületének 4. ülését, amelyen a napirenden szereplő 67 kérdés közül 66-ot fogadtak el. Többek között Záróhatározatot hoztak Szabadka város költségvetésének a 2016. január 01-től 2016. június 30-áig terjedő időszakban történt megvalósításáról szóló beszámoló elfogadásáról, rendeletet hoztak Szabadka város 2016. évi költségvetéséről szóló rendelet módosításáról és kiegészítéséről, valamint a Szabadka város 2016. évi költségvetéséről szóló rendelet módosításáról és kiegészítéséről, és ugyancsak rendeletet hoztak a Szegedi úttól északra és a Partizán bázisok utcától keletre eső 144-es blokk (a valamikori Kosta Nađ kaszárnya komplexum) részletes szabályozási tervének kidolgozásáról.A képviselő-testület rendeletet hozott  Szabadka város és a kínai Saoszhing Prefektúra Szintű Város, valamint Szabadka és a Boszniai Szerb Köztársaságbeli Banja Luka város közötti együttműködés létrehozásáról.

10547_1.jpg

Szabadka Város költségvetésébe a 2016. év január-júniusi időszakában 2.331.044.737,83 dinár folyt be, ami az éves terv 40,73 százaléka, az előző év azonos időszakához képest pedig a költségvetés 9,08 százalékkal több pénzzel rendelkezett. A költségvetés folyó bevételei 2.090.103.430,37 dinárt tettek ki, ami a tervezett összeg 39,84 százalékát tette ki, az elmúlt év azonos időszakához képest pedig 8,02 százalékkal több bevétel valósult meg.

A várakozások úgy szóltak, hogy a tervezett éves bevételek 45 százaléka valósul meg az első félévben, a megvalósítás pedig 40,73% a kincstártól igényelt kölcsönnel együtt. A bevételek és az esedékes kötelezettségek teljesítése összhangban volt: a foglalkoztatottak és a beszállítók iránti kötelezettségeket határidőn belül teljesítették, s nem engedték meg, hogy a pénzügyminisztérium leállítsa az eszközök átutalását és a kereseti adó átengedett részének a folyósítását.

A rendelkezésre álló keret 92,07 százalékát, vagyis 2.146.113.989 dinár költöttek el. A tervezett költségek és kiadások 37,5 százalékban valósultak meg.  

A 2016. évi költségvetés újraelosztásának oka a Szabadka Város Önkormányzatában a 2015. évben határozatlan idejű munkaszerződéssel alkalmazottak maximális létszámáról szóló rendelet alkalmazásának és végrehajtásának folytatása, illetve a Naša Radost IEI alkalmazottai számának összehangolása az előírt maximális létszámmal.  Az újraelosztással biztosítják az eszközöket mind a végkielégítések kifizetésére, mind pedig az intézmény működéséhez szükséges anyagiakat.  

Szabadka Város folyó költségvetési jövedelme és bevételei megvalósulásának eddigi üteme valamint az egyes hatalmi szintek által átutalt rendeltetésszerű eszközök eddigi megvalósulása és a remélt utalások alapján kidolgozták a 2016. évi költségvetés jövedelmének és bevételeinek az előirányzatait. Az újraelosztással a költségvetés javasolt kerete 6.370.179.000 dinárt tesz ki. A javasolt költségvetési keret szerkezetében az áthozott, el nem költött összeg 112.273.000 dinár, a tervezett folyó jövedelem összege 5.385.653.000 dinár, a tervezett költségvetési bevételek összege pedig 872.253.000 dinár.

A második újraelosztással a költségvetési keretet 632 millió dinárral növelték. A költségvetési keret megnövelt részének a szerkezetében elsősorban az EBRD-től felvett hitel és a kapott támogatás tervezett lehívásának kimutatására vonatkozik 562,5 millió dinár összegben, a bevételi oldalon pedig néhány sarokszámot összesen 70 millió dinárral növeltek (ebből 50 millió a köztársasági költségvetésből kapott átutalás).

A közvetlen és közvetett költségvetési intézmények 2016. évi pénzügyi tervei újraelosztási javaslatainak előkészítésére vonatkozó utasítás a Szabadka Város 2016. évi költségvetési rendeletében előirányozott pénztömegből és jóváhagyott appropriációkból kiindulva arra kötelezte a költségvetési intézményeket, hogy dolgozzák ki pénzügyi terveik újraelosztásának a javaslatát, figyelembe véve a pénzügyi szükségletek és pénzforrások reális becslését, megtakarításokat kimutatva mindazoknál az appropriációknál, amelyeknél nem állt fenn ez a kötelezettség, illetve a vállalt kötelezettség csökkenthető az újonnan előállt helyzet miatt.

Egyes eszközfelhasználók jelentős megtakarításokat mutattak ki az egyes előirányzatoknál a költségelemzés alapján, illetve annak tükrében, hogy sikerült, vagy nem sikerült megvalósítaniuk az egyes projekteket. Másfelől, egyes költségvetési intézmények képtelenek voltak biztosítani a költségek lefedését az előirányzott költségvetési keretből, ezért az újraelosztás az egyes előirányzatok növelését tartalmazza.

A Városi Képviselő-testület határozatot hozott a Stadion Kommunális Közvállalat szolgáltatási árairól szóló döntés jóváhagyásáról, valamint határozatban hagyta jóvá nyolc kommunális közvállalat illetve közvállalat nyereségének az elosztásáról szóló döntést.

A tanácsnokok nem hozták meg a Rendeletet a temetkezésekről és temetőkről szóló rendelet módosításáról, amelyet a Mozgalom a polgári Szabadkáért tanácsnoki csoport nyújtott be, majd elfogadták a temetkezésről és temetőkről szóló rendelet módosításáról szóló rendeletet.

Záróhatározatot hoztak arról, hogy dr. Nenad Ivaniševićnek megszűnik a tanácsnoki mandátuma a szabadkai Városi Képviselő-testületben. Az Aleksandar Vučić – Szerbia győzedelmeskedik tanácsnoki csoport új tagja Branka Kopilović lett.