Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Hírek

Megünnepelték az idősek nemzetközi napját

2016.09.30.

A Nyugdíjasok Egyesületének, a Gerontológiai Központnak, a Vöröskeresztnek, a Caritasnak, a szabadkai Gyógyszertáraknak és a Közegészségügyi Intézetnek a képviselői alkalmi programmal és számos aktivitással ünnepelték meg Szabadka főterén október 1-jét, az idősek nemzetközi napját. A becslések szerint 2050-re a világban több mint 2 milliárd 60 évesnél idősebb ember él majd, míg számuk 2000-ben mindössze 600 milliót tett ki. Szerbia Európában és a világon az egyik legkorosabb ország. Hazánkban 2012-ben a 65 évesnél idősebbek száma először haladta meg a 18 évesnél fiatalabb populáció számát. Akkor 1.211.000 polgár életkora haladta meg a 65 évet, ami a teljes népesség 17 százaléka.


10549_1.jpg

Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociálisvédelemért és egészségügyért felelős tagja újságíróknak elmondta, hogy az idősek nemzetközi napja alkalom arra, hogy az idősekről gondoskodó városi intézmények és szervezetek egy helyen összegyűlve nyújtsanak információkat arról a segítségről, amelyet egész év folyamán nyújtanak a legidősebb polgártársainknak.

- Az idősek nemzetközi napjáról való megemlékezés célja ráirányítani a figyelmet azokra a gondokra, amelyekkel legidősebb polgártársaink szembesülnek, az önkormányzat és minden jelenlevő feladata pedig mindent megtenni azért, hogy ezeket a gondokat minél könnyebben vészeljék át. A helyi önkormányzat 2016-ban a házi segítségnyújtást végző szolgálat számára 38 millió dinárt hagyott jóvá a 850 felhasználó számára, akikről a Gerontológiai Központ gondoskodik. A Gerontológiai Központ mellett a legidősebb szabadkaiaknak otthonaikban segítséget nyújt a Caritas és a Szerb Nővérek Egyesülete, számukra pedig Szabadka Város 3,9 millió dinárt biztosított – emelte ki Đukanović.

Szerbiában ma közel 1,3 millió 65 évesnél idősebb ember él. Az idősek közül 106.951 polgár 85 évesnél is idősebb. Szerbiában a lakosság átlagos életkora 42,7 év. A becslések szerint 2041-ben Szerbiában a lakosságnak több mint egy negyede tartozik majd a 65 évesnél idősebbek kategóriájába, és különösen súlyos lesz a helyzet a falvakban.

Az idősek napját 1990-ben vezette be az Egyesült Nemzetek Szervezete azzal a céllal, hogy rámutasson azokra a problémákra, amelyekkel az idősek szembesülnek, illetve arra, hogy az idősek még ma is hozzájárulnak a társadalom működéséhez.