Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka ismét részt vesz a Szerbia Európa ritmusában elnevezésű megmozdulásban

2016.10.06.

Miroslava Babić, a szabadkai Városi Tanács kultúráért felelős tagja, valamint Igor Karadarević, a Szerbia Európa ritmusában elnevezésű projekt igazgatója ma a Városháza Média Központjában szerződést írtak alá arról, hogy Szabadka részt vesz ebben az általános és középiskolai tanulók számára kiírt versenyben. A projekt célja felismerni, ösztönözni, fejleszteni, illetve megőrizni a fiatal szerbiai tehetségeket, tiszteletben tartani az emberi jogokat, népszerűsíteni az interkulturalitást és a toleranciát. Az új idényben a projekt 20 város ölel fel, amelyek mindegyike egy európai állam nagykövetségét kapja partnerként.

10557_1.jpg

Miroslava Babić emlékeztetett rá, hogy Szabadka 2011-ben és 2012-ben részt vett ebben a projektben, amikor partnereink Norvégia és Svédország nagykövetségei voltak, majd köszönetet mondott Dušanka Golubovićnak, Zombor polgármesterének azért a javaslatért és kezdeményezésért, hogy városunk is vegyen részt a rendezvény előttünk álló ciklusában.

– Az összes résztvevő 2017 júniusában részt vesz a zárókoncerten, amelyet Zomborban, a tavalyi verseny győztesének városában tartanak meg. A községüket vagy a városukat képviselő gyerekek annak a nagykövetségnek a nyelvén mutatkoznak be, amelyet a Szerbia Európa ritmusában projektjének szervezői jelölnek ki. Fontos megjegyezni, hogy városunk tehetséges általános és középiskolai tanulói az európai ország nyelvét és kultúráját zenén és táncon keresztül ismerhetik meg – mondta Miroslava Babić.

Az általános és a középiskolák igazgatóival együttműködve Szabadkán 2017 januárjában rendeznek jépességpróbát, amelyet kiválasztanak a 20 legtehetségesebb tanulóból álló csapatot. Ők egy hat hónapos ingyenes felkészülést követően képviselőik majd városunkat a zombori zárórendezvényen.

– A szabadkai gyerekek a SZRT élő zombori televíziós közvetítése során további 19 szerbiai város képviselőivel mérik össze tudásukat, egy európai ország nyelvén fognak énekelni, illetve annak a nagykövetnek az anyanyelvén, aki Szabadkára látogat. A 2017. évi győztest a közönség (minden mobilszolgáltató) SMS-eivel és a részt vevő városok zsűrijének a szavazataival választanak ki.  Az SMS-en érkező szavazatok nettó bevételének 50 százalékát a győztes város költségvetésébe utalják át – egyfajta adományként – amelyet rendeltetésszerűen, kórházak, óvodák, sport- és kulturális intézmények  céljaira használhatják fel.

A győztes csapat egyhetes utazást nyer az általa képviselt európai országba, a győztes város, illetve község pedig a következő ciklusban a Szerbia Európa ritmusában című projekt házigazdája lesz.

A szerződés aláírásánál jelen volt David Makević, az EU nagykövetségeivel kapcsolatot tartó belgrádi iroda igazgatója és Brako Bekić, a Szerbia Európa ritmusában projekt protokoll- és szervezési főnöke.