Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megünnepelték Szabadka felszabadulásának napját

2016.10.10.

A Városi Képviselő-testület díszülésével és a fasizmus áldozatai emlékművének megkoszorúzásával emlékeztek meg városunk történetének egyik legfontosabb dátumáról, október 10-ről, amikor Szabadka a II. világháborúban felszabadult a fasizmus alól.

10565_4.jpg

A Városháza Dísztermében megtartott ünnepséget alkalmi műsor vezette be. A vendégek között ott voltak: Ivan Sztarosztin, az Orosz Föderáció belgrádi nagykövetségének első titkára, Ukrajna belgrádi nagykövetségéről Jevgenija Filipenko miniszteri tanácsos és Andrij Miroscsenko védelmi másodtanácsos, Dragoljub Švonja és Gordan Dulać, Fehéroroszország újvidéki tiszteletbeli konzulátusáról, Vladimir Pleša, a Horvát Köztársaság szabadkai főkonzulátusának főkonzulja, Andréjkó Gábor, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, dr. Nenad Ivanišević, a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium államtitkára, Dragi Vučković, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet vezetője, a nemzeti tanácsok elnökei, a köztársasági, a tartományi és a városi harcosszervezetek képviselői, az egyházak, az állami, a tartományi és a városi szervek képviselői, továbbá a Városi Képviselő-testület tanácsnokai és a polgárok.

Nenad Ivanišević a Városháza Dísztermében a jelenlevőkhöz szólva elmondta, hogy Szabadka több jelentős dátumot ünnepel, de a felszabadulás napját tartja a legfontosabbnak, mivel Szabadka minden polgára akkor szabadult fel a fasizmus alól.

10565_7.jpg 
– Én magam sem nőhettem fel anyai nagyapám társaságában, akinek a családját 1942-ben valakik minden ok nélkül elvittek valahova, így ma sem vagyunk abban biztosak, hogy hol, mi és az miért történt velük. Még ha talán meg is tudnánk, hogy hol és mikor történt ez velük, azt soha senki nem tudná megmondani, hogy miért. Ezt azok tették, akik felett eluralkodott a gonosz, aminek leple alatt ezt tették, annak pedig fasizmus a neve. Október 10-ét – a városunkban megünnepelt többi jelentős évforduló közül – tartom a legfontosabbnak, mert ez az a nap, amikor minden szabadkai felszabadult – hangsúlyozta Nenad Ivanišević.

Bunford Tivadar, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke azt mondta, hogy a történelem arra tanít bennünket: a történelem nem velünk kezdődik és nem is ér velünk véget.

10565_8.jpg

– Ilyen értelemben fontos, hogy évről évre erre a napra díszüléssel, a fasizmus áldozatai emlékművének megkoszorúzásával, és azoknak az embereknek a találkozójával emlékezzünk, akik ezt a dátumot fontosnak tartják, azt üzenve egyúttal, hogy a 72 évvel ezelőtti események mindannyiunkat köteleznek. Tiszteletben kell tartanunk a múltunkat ahhoz, hogy építhessük a jövőnket. Ezért Szabadkán külön figyelemmel ápoljuk a nemzetek közötti harmonikus viszonyokat, valamint a különböző nemzetiségű polgárok egyenjogúságát – mondta Bunford Tivadar.

A Díszteremben levőkhöz szólt Maksim Bakrač, a Harcosok Szövetsége szabadkai városi bizottságának elnöke, valamint Svetomir Atanacković, a Harcosok Szövetsége tartományi bizottságának elnöke, a köztársasági bizottság alelnöke.

Bodgan Laban, Szabadka polgármestere a fasizmus áldozatainak emlékművénél tartott megemlékezésen arról beszélt, hogy Szabadkán az antifasiszta mozgalomban különböző képzettségű, szociális helyzetű, nemzeti és vallási hovatartozású emberek alkották, akik egységesek voltak a szabadságért vívott harcban. Ugyanakkor rámutatott arra, hogy a fasizmus elleni harcban felmutatott egység olyan civilizációs vívmány, amelyen a modern Európa nyugszik, az az Európa, amely felé mi is törekszünk.

Minden társadalom megemlékezik bizonyos évfordulókról, hogy megőrizze a jelentős események emlékét – emelte ki Bogdan Laban, majd hozzátette, hogy a jeles napok ezáltal az emlékezés kultúrája ápolásának, egy adott közösség történelmi és nemzeti tudata és egysége erősítésének fontos elemévé válnak.

10565_5.jpg
 
– Október 10-e megünneplésével a fasizmus feletti győzelem emlékét is őrizzük. Rendkívül fontos, hogy fiataljainkban is egészséges és bíráló viszonyulás épüljön ki az adott esemény iránt annak valós jelentőségének az elemzésekor.  Mi büszkén hangsúlyozzuk erős antifasiszta mozgalmunk történetét. Szerbia a globális antifasiszta koalíció része volt, vállvetve harcolt a győztes erőkkel. A hazaszeretők által kimutatott dac, hazaszeretet és szolidaritás nem merülhet feledésbe – üzente Laban polgármester.

Szabadka felszabadulásának napja alkalmából számos küldöttség koszorúzta meg a fasizmus áldozatainak emlékművét. Szabadka polgárai, a helyi önkormányzat és a Harcos Szövetség szabadkai Városi Bizottsága nevében a Bogdan Laban polgármester vezette küldöttség helyezte el a kegyelet virágait.

A sétaerdei pravoszláv temetőben megkoszorúzták az elesett vöröskatonáknak – a III. Ukrán Front katonáinak – az emlékművét is. Szabadka Város nevében Veljko Vojnić, a Városi Képviselő-testület elnökhelyettese és Ilija Đukanović, a Városi Tanács tagja koszorúzott.

10565_6.jpg