Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Események

Karikatúrakiállítás nyílt

2016.10.17.

A Modern szerb karikatúra napjai 2016 elnevezésű pályázat legjobb munkáiból készült kiállítást az elkövetkező tíz napban tekinthetik meg a szabadkaiak. A kiállítást, amely a legjobb 80 alkotást mutatja be, ma este a Szabadegyetem galériájában Jasmina Stevanović, a szabadkai Városi Közigazgatás Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára nyitotta meg.

 10576_1.jpg

A Dani folyóirat pályázatán az első díjat a karikatúrával immár 30 éve foglalkozó újvidéki Muhamed Đerlek érdemelte ki. A második díjat egy fiatal szabadkai alkotó, Kristina Radojčin kapta, aki a Városháza és a Népszínház épületét fonta egybe, a harmadik helyen pedig a belgrádi Ceca Krstić végzett, aki a két szabadkai olimpiai érmes, Davor Štefanek és Nikola Kalinić portréját rajzolta meg.

A zsűri elnöke, az ismert karikaturista, Milenko Kosanović elmondta, hogy a második karikatúra-pályázatot azzal a céllal írták ki, hogy Szabadka legyen a modern szerb karikatúra központja, amit a részt vevő alkotók száma is bizonyít: az ország mintegy 50 jelenleg is aktív karikaturistája közül 45 küldte be pályamunkáit.

Vladan Stefanović, a Dani igazgatója, fő- és felelős szerkesztője elmondta, hogy a pályázatra beküldött 150 alkotás alapján megállapítható, hogy Szerbiában hiányoznak az ilyen jellegű rendezvények.

10576_2.jpg

Jasmina Stevanović a karikatúrakiállítás megnyitásakor arra a tavalyi történésre emlékeztetett, amikor a kiállítást megtekintő egyik iskolás nevetett a megrajzolt alakon, a másik pedig megrótta, mondván: „Ne nevess, ez bárkivel megtörténhet!”

A karikatúra bárkivel megtörténhet.  Attól függetlenül, hogy a karikatúrára újságírásként, művészetként, vagy társadalmi kritikaként tekintünk-e, senkit sem hagy hidegen, hiszen ez olyan valami, ami iránt mindenki fogékony, ami közel áll hozzánk - mondta Jasmina Stevanović.

A Dani folyóirat modern szerb karikatúrára kiírt pályázatát idén másodszor rendezték meg. Az idei pályázat témája Szabadka város volt, az első díjazott pedig 50.000 dinárt kapott.

10576_3.jpg