Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Előmozdítani a szociális párbeszédet

2016.11.14.

A Munka-, Foglalkoztatás-, Szociális- és Harcosügyi Minisztérium a Szerb Gazdasági Kamarával és a szabadkai Körzeti Gazdasági Kamarával együttműködve ma a szabadkai KGK épületében kerekasztalt szervezett A szerbiai szakszervezetek és munkáltatók szociális párbeszédje és a munkaügyi viták békés rendezésével foglalkozó köztársasági ügynökség szerepe témájára. A kerekasztalt a szerbiai szociális párbeszéd előmozdítása céljából rendezték, amelyen külön foglalkoztak a gazdasági társaságokon belüli szociális párbeszéd kialakításával és fejlesztésével.

10614_1.jpg

Zoran Lazić, a munka-, foglalkoztatás-, szociális- és harcosügyi miniszter helyettese a sajtó képviselőinek a kerekasztal kezdete előtt elmondta, hogy államunk számára nagyon fontos a kétoldalú szociális párbeszéd, mert mint mondta, a 19. fejezetben nincs jelentősebb szerepünk a munkáltatók és a szakszervezetek közötti párbeszédben, viszont nagy a felelősségünk. Az államon áll. hogy fejlessze ezt a párbeszédet, s hogy megteremtse a kellő jogi és intézményi keretet, hogy támogassa a szociális párbeszéd fejlődését, továbbá, hogy mind a munkáltatók, mind pedig a szakszervezetek figyelmét felhívja vitáik békés rendezésére.

Dr. Nenad Ivanišević, munka-, foglalkoztatás-, szociális- és harcosügyi államtitkár elmondta, hogy az elképzelések szerint kerekasztalok sokaságával kívánják arra ösztönözni a munkáltatókat, a szakszervezeteket és a dolgozókat, hogy ne csak az állami vállalatokban hozzák létre a szakszervezeteket, hanem más vállalati formákban, különösen az egyre nagyobb számú magánvállalatokban.

– Tudjuk, hogy a kisbajmoki Ipari Övezetben nagy számú külföldi cég található, amelyek új munkahelyeket létesítenek, s a foglalkoztatottakat és a munkáltatókat is mindenképpen a szakszervezeti szerveződésre kellene ösztönözni.  A magunk részéről a munkáltatók és a dolgozók is teljes támogatásban részesülnek, s nem csak azért mert ez az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalások 2. és 19. fejezetének a részét képezi, hanem azért is, mert minisztériumunk úgy véli: a munkáltatók és a dolgozók, valamint az állam, a munkáltatók és a dolgozók közötti párbeszéd a legjobb módja a problémák megoldásának – emelte ki Nenad Ivanišević.

Mile Radivojević, a munkaügyi viták békés rendezésével foglalkozó köztársasági ügynökség igazgatója szerint számos előnye van a munkaügyi viták békés rendezésének.

– Ebben a kollektív munkaügyi vitában minden megoldás, amelyhez az ügynökség előtt folyó eljárásban jutnak, úgynevezett Win-win megoldás. Ezt azt jelenti, hogy a szakszervezetek és a munkáltatók megtalálták a közös nyelvet, s hogy mindkét fél számára elfogadható megoldást találtak - mondta Radivojević.

Szabadka Város nevében a kerekasztal résztvevőit Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja köszöntötte.  Mint mondta, a szabadkai önkormányzat üdvözli a Munka-, Foglalkoztatás-, Szociális- és Harcosügyi Minisztériumnak a szociális párbeszéd előmozdítására, illetve az ilyen összejövetelek megszervezésére irányuló kezdeményezését, továbbá az államnak a szociális párbeszéd javítására irányuló törekvését, valamint azon eltökéltségét, hogy az önkormányzatokban megkezdjék működésüket a szociális-gazdasági tanácsok.  

– Szabadkán a közvállalatokban és kommunális közvállalatokban aláírt kollektív szerződésekhez háromoldalú szociális párbeszéd útján jutottunk el, amelyben a munkáltatók és a szakszervezetek mellett részt vettek az önkormányzatok illetékesei is. A szerződések 93., illetve 94. szakaszaiban az áll, hogy ha egyéni vagy kollektív munkaügyi vita alakul ki, abban az esetben a munkaügyi viták békés rendezéséről szóló törvény rendelkezéseit alkalmazzák. Hisszük, hogy csak az önkormányzatok, a munkáltatók és a szakszervezetek együttes munkájával érhetünk el fejlődést ezen a téren, illetve érhetünk el javulást szűkebb környezetünkben – hangsúlyozta Ilija Đukanović.