Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szálláshely Szabadkán a kiskorú migránsok számára

2016.11.16.

Dr. Nenad Ivanišević, a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium államtitkára, Ursula Laubli, a Szerbiában működő Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség igazgatója, Predrag Vuletić, tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi egyenjogúsági titkár, Bogdan Laban szabadkai polgármester, valamint a Mentsük meg a gyermekeket (Save the Children) elnevezésű humanitárius szervezet képviselői ma megtekintették azt a létesítményt, amely a szabadkai Kolevka Gyermekotthon keretében épült a szülői felügyelet nélküli kiskorú migránsok elhelyezésére. Az újonnan épült létesítmény része a Szerbiai kíséret nélküli kiskorú személyek támogatása elnevezésű projektnek, amelynek célja javítani a szülői felügyelet nélkül utazó kiskorú migránsok védelmét, illetve a szociális-védelmi intézményekben növelni az elszállásolási kapacitásokat.

10623_1.jpg

Nenad Ivanišević emlékeztetett rá, hogy az új létesítmény a Szerbiai kíséret nélküli kiskorú személyek támogatása elnevezésű projekt részeként épült meg a Kolevka Gyermekotthon keretében. A projekt keretében felújították a belgrádi Gyermek- és Ifjúságnevelési Központ, valamint a niši Ifjúságnevelési Központ befogadóállomásait, amire a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség 563.000 svájci frankot biztosított.

- Köszönöm a tartományi Kormánynak, hogy engedélyezte a létesítmény megépítését, valamint a Save the Children szervezetnek, amely segített az épület berendezésében, s amely támogatást nyújt majd meghatározott számú szakember munkába állását, akik támogatni kívánják a szociális védelem rendszerét a kíséret nélküli kiskorú migránsok védelmében teljes utazásuk alatt. A becslések szerint jelenleg Szerbiában a gyermekek a teljes migráns populáció 37 százalékát képezik, s ez az a népesség, amelynek egy része igénybe veszi a létesítményeket a menedékkérési eljárás kezdetéig, illetve miután számukra az illetékes szociális munkaközpontok kijelölik a gyámokat – mondta Ivanišević.

10623_2.jpg

Ursula Laubli hangsúlyozta, hogy az utóbbi négy évben Svájc 490 millió dinárt fordított a migránsokkal kapcsolatos szerbiai projektekre a két ország bilaterális megállapodásával összhangban.

- Azon dolgozunk, hogy országunkból visszajuttassuk az embereket az önök országába, illetve, hogy erősítsük a helyi kapacitásokat, amelyek az utóbbi időben megnövekedett migránsbeáramlással küszködnek – mondta Ursula Laubli.

Nenad Kozomora, a Kolevka igazgatója elmondta, hogy az elmúlt két és fél év alatt az otthonban 80 kiskorú migránst helyeztek el, akik többnyire szülői kísérettel érkeztek.

- Az új létesítményben 20 kiskorút tudunk elhelyezni. Hiszem, hogy rövidesen megoldódik majd azoknak az embereknek a pénzelése is, akik az intézményünkben dolgozóknak fognak segíteni a minél elfogadhatóbb elszállásolási feltételek megteremtésében.  Mindez addig lesz aktuális, amíg tart a migránsválság. Intézményünk számára fontos, hogy a migránsválság lezárultával a létesítmény teljes egészében beolvad a Kolevka Gyermekotthon mindennapi tevékenységébe – mondta Nenad Kozomora.

10623_3.jpg